TOP www.trafic.ro

miercuri, 24 ianuarie 2018

Canada - Zbor peste ocean - 5

   - 5 -

    O să revenim în Hamilton pentru spectacolul inspirat din filmul ”Avatar” – ”Toruk – primul zbor” , pus în scenă de renumitul Cirque du Soleil. O experiență inedită și o coregrafie impresionată, costumele și decorurile, de un albastru electric, transpunându-ne într-o lume fantastică. Cirque de Soleil este o companie de divertisment canadiană, cel mai mare producător de piese de teatru din lume, situată în Montreal, Quebec. S. e fascinată de povestea magică despre planeta imaginară Pandora, o poveste despre salvarea acestei lumi, un fel de alegorie al destinului umanitații și pledoarie pentru întoarcerea la natură. Apare simbolul arborelului vieții plasat în centrul unei lumi de o frumusețe primordială, alcătuite din triburi și clanuri conduse de șamani, în care totul este interconectat. O lume atât de minunată, un fel de proiecție în viitor poate a nativilor de pe țărmurile noului descoperit continent America, amenințați de către conchistadori. Titlurile diverselor acte, transpuse în melodii exotice sunt sugestive, un fel de acceleratori ai imaginației: ”Omaticaya Clan”, ”Lu’aw Na’vi”, ”Shaman Story”, ”Tawkami Clan”, ”The Anurai Clan Sanctuary”, ”Viperwolwes and the Tipani Clan”, ”Direhorses”, ”Kekunan Clan”, ”Hallelujah Mountains”, ”The Toruk”, ”Luminous Reunion”. S. e convinsă că povestea e reală, transmisă din generație în generație de către strămoșii noștri. Entuziasmată, în zilele următoare, desenează diferite întruchipări ale legendarului și atotputernicului dragon, Toruk, iar într-o zi când se întorcea de la școală îmi spune că i-a zărit umbra pe cer. Cât de debordantă poate fi imaginația unui copil...
   Înainte să intrăm la spectacol, am făcut un tur rapid al ”Hamilton Farmer’s Market”, un fel de piață Obor de-a noastră. Aici se găsesc în special fructe și legume de origine organică, canadienii punând mare preț pe sănătate. Am urmărit un documentar la TV Ontario despre grădinile ecologice în care sunt inițiați în tainele grădinăritului, in special elevii. Este de asemenea o alternativă de educație a tinerilor cu probleme de sănătate, precum autism sau ADHD. În aceeași măsură, asemenea loturi de pământ concesionate  pensionarilor, reprezintă un sprijin și o sursă importantă de legume proaspete. O bătrânică simpatică, cu o expresie de mulțumire, spune reporterului că și-a asigurat legumele necesare pentru întregul sezon cald, ba chiar a reușit să pună provizii și în congelator, semn că dincolo de bună- starea afișată, există și aici oameni săraci. Când mă gândesc că în România, oamenii de la sate pleacă în Occident, iar comoara este chiar în ograda lor, în terenurile încă neafectate de pesticide. Aici, de exemplu, în Brampton și alte orașe, este interzis să crești de exemplu – pui, sau orice alt animal, pentru consumul propriu.
  Dincolo de acest impediment, remarc diversitatea gastronomică: de exemplu, la ”Pokeh” – poti gusta mâncăruri tradiționale hawaiene – ca de exemplu pește crud asezonat cu ciuperci Enoki, sau nuci Macadamia sau mango verde. La ”Eat Industries” te poți delecta cu bucătăria japoneză la barul Ramen – unde gusturile alternează de la dulce la picant și misterios. Peste drum taqueria inspirată de peninsula Baja din Mexic te îmbie cu tacos sau nachos. La ”Henry Brown’s Small Batch Ice Cream” poți să-ți prepari singur înghețate artizanale: ”Double Chocolate Cookie Crumble”, ”Rum & Raisin”, ”Black Sesame”, sau ”Thai Coconut Sticky Rice”.

http://mihaiafilom.wixsite.com/victor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu