TOP www.trafic.ro

marți, 23 ianuarie 2018

Canada - Zbor peste ocean - 4

  - 4 -

 În timpul zborului deasupra Atlanticului ma delectez cu lectura a doua cărți: Almanah Anticipația 2015 și ”Ferestre spre furnalul roșu – Urbanism și cotidian în Hunedoara și Călan (1945 -1968)” , scrisă de colega mea de promoție de la Liceul Teoretic ”Iancu de Hunedoara”, acum Doctor în istorie al Academiei Române, Mara Mărginean. Părinții noștri au lucrat împreună, în aceeași secție, tata ca maistru lăcătuș mecanic, iar domnul Mărginean ca inginer, la Combinatul Siderurgic Hunedoara. Iată , noi, generația următoare, reconstituim din umbre și ruine, viața din orașul muncitoresc.
Mara Mărginean mărturisește în debutul lucrării, că a început să o scrie dintr-o curiozitate personală: ”care era povestea orașului în care s-a născut?”.
   ”Arealul siderurgic hunedorean, alcătuit din Combinatul Siderurgic din Hunedoara și Uzinele Victoria Călan, a fost unul dintre cele mai importante nuclee economice ale României postbelice, în anul 1960 aici obținându-se mai bine de 85% din totalul producției naționale de cocs, fontă și oțel...
   Propaganda oficială a prezentat acest centru industrial drept un veritabil motor al transformării socialiste, un spațiu formator al ”omului nou” și o sursă a fericirii întregii societăți.”
   Plimbându-mă pe malul lacului Ontario, zăresc în depărtare fumul emanat de furnalele din centrul siderurgic Hamilton, în timp ce pescărușii albi întâmpină o barjă încărcată cu minereu de fier ce plutește alene către destinație. Nu pot să nu fac o paralelă între Hamilton și Hunedoara, combinate siderurgice aflate acum sub managementul aceleași companii Arcelor Mittal, ce deține monopolul la nivel mondial. Combinatul din Hamilton are peste 5000 de angajați si produce 4,5 milione de tone de oțel pe an.
În unul dintre talk-show-urile de la televiziunea canadiana, aflu că în perioada anilor 1940 -1950, in orașul Hamilton a existat o puternincă mișcare de sorginte ... comunistă care promitea muncitorilor: sistem medical suvenționat de stat, sistem de învățământ gratuit, concedii plătite etc. Remarc că o bună-parte dintre aceste lucruri s-au îndeplinit. În Canada funcționează un socialism soft, după câte observ. Și urbanizarea este efectuată după același model, cartierele având case identice, standard, totul fiind construit după un anumit șablon
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu