TOP www.trafic.ro

miercuri, 31 ianuarie 2018

Lehamite

Lehamite
Lehamite,
Noaptea se așează cuminte,
Luna albastră,
O privesc pe fereastră.
În statul lui Kafka,
Slujbașul își fumează umil mahorca,
În statul stalinist,
Cetățeanul e trist, foarte trist.
Oameni au colti de vampiri,
Au demoni în priviri,
Suflete goale,
Lupii dau târcoale.
E legea celui puternic,
E o modă să fii nemernic,
Loialitate, un cuvânt gol,
Nu face parte din protocol.
Să fii bun în lumea haitei - e o prostie,
Au început și oile să muște - e anarhie,
Și râde amarnic cel necurat în beznă,
Iar noi suntem în noroi până la gleznă.
Și lumea e diformă după chipul lui,
Și lumea se închină balaurului,
Toți aleargă după aur, după bani,
La abator, turmă mânată de suverani.
Pe cerul fumuriu se rotesc vulturi pleșuvi,
Suntem toți bolnavi, suntem sclavi,
Să emigrăm pe-o insulă tropicală,
Unde să avem o nouă lege și morală.
Ehh .. e prea târziu, sunt simple vise,
Curând și acestea vor fi interzise,
E târziu vine noaptea, străina,
Rămân ultimul, să sting lumina...


marți, 30 ianuarie 2018

Canada - Zbor peste ocean - 11

- 11 -


Poemul compus de Nikola Tesla în 1920!

Fragments of Olympian Gossip

”While listening on my cosmic phone 
I caught words from the Olympus blown. 
A newcomer was shown around; 
That much I could guess, aided by sound. 
"There's Archimedes with his lever
 Still busy on problems as ever. 
Says: matter and force are transmutable 
And wrong the laws you thought immutable."
 "Below, on Earth, they work at full blast 
And news are coming in thick and fast. 
The latest tells of a cosmic gun. 
To be pelted is very poor fun.
 We are wary with so much at stake, 
Those beggars are a pest—no mistake."
 "Too bad, Sir Isaac, they dimmed your renown 
And turned your great science upside down. 
Now a long haired crank,
 Einstein by name,
 Puts on your high teaching all the blame. 
Says: matter and force are transmutable 
And wrong the laws you thought immutable." 
"I am much too ignorant, my son,
 For grasping schemes so finely spun. 
My followers are of stronger mind 
And I am content to stay behind, 
Perhaps I failed, but I did my best, 
These masters of mine may do the rest.
Come, Kelvin, 
I have finished my cup. 
When is your friend Tesla coming up."
 "Oh, quoth Kelvin, he is always late, 
It would be useless to remonstrate.
" Then silence—shuffle of soft slippered feet—
 I knock and—the bedlam of the street.”

Previziuni ale lui Nikola Tesla:

„Potrivit unui teorii care a fost acceptată, fiecare atom se diferențiază printr-o mişcare de rotaţie continuă de eter, întocmai ca un vârtej într-un lac liniştit. Eterul, atunci când este pus în mişcare, devine materie. O dată ce mişcarea se opreşte, eterul revine la starea sa normală. Apare astfel extraordinara posibilitate ca omul să poată să facă materia să apară şi să dispară, cu condiţia să aibă instrumentele potrivite pentru a iniţia şi a opri aceste vârtejuri de eter. La comanda sa, aproape fără nici un efort, vechile lumi vor dispărea şi altele noi vor înflori. Omul ar putea modifica mărimea planetei, controla anotimpurile, modifica distanţa faţă de Soare, sau călăuzi eterna sa calătorie pe orice drum din Univers. Ar putea provoca ciocniri de planete pentru a produce sori şi stele, căldura şi lumina sa.; ar putea crea viaţa în toate formele sale infinite. A realiza prin propria voinţă naşterea şi moartea materiei, ar fi cea mai mare reuşită a omului, transformându-l în stăpânul creaţiei fizice, împlinindu-şi astfel destinul său”.

„Dacă reuşim să eliberăm energia din atomi sau să descoperim un o sursă de energie ieftină şi inepuizabilă, disponibilă în orice zonă de pe glob, această realizare, în loc să fie o binecuvântare, poate aduce dezastrul omenirii, determinând disensiuni şi anarhie, cea ce va duce în final la mult urâtul regim al forţei. Cel mai mare bine vine din dezvoltarea tehnică care duce la unificare şi armonie, iar transmiterea wireless se înscrie în această linie. Prin intermediul acestui sistem, vocea umană va putea fi reprodusă oriunde, iar fabricile vor furniza energie de la mare depărtare de hidrocentrale; maşinile aeriene vor fi propulsate în jurul Pământului fără oprire, iar energia Soarelui va fi controlată pentru a crea lacuri şi râuri pentru a fertiliza marile deşerturi”.

„(…) va fi posibil pentru naţiuni să lupte fără armate, nave sau arme, cu arme mult mai teribile, care au o capacitate de acţiune distructivă nelimitată. Un oraş, aflat la orice distanţă de inamic, poate fi distrus – şi nici o forţă din lume nu poate opri aceasta. Dacă vrem să prevenim o calamitate apropiată şi transformarea globului într-un infern, ar trebui să accelerăm dezvoltarea maşinilor zburătoare şi a transmisiei energiei wireless fără de întârziere, cu toată puterea şi resursele naţiunii„.

„Implicarea femeii în noi domenii de acţiune, uzurparea graduală de catre ele a conducerii bărbaţilor, va disipa sensibilitatea feminină, va reduce instinctul matern, astfel că maternitatea şi căsătoria vor părea neplăcute şi civilizaţia umană se va apropia tot mai mult de civilizaţia perfectă a stupului de albine. Urmează o nouă ordine a sexului – conducerea de către femei. Veţi comunica instantaneu, printr-un simplu echipament de buzunar.Avioanele vor zbura fără piloţi, ghidate de la sol prin unde radio. O cantitate uriaşă de energie va fi transmisă fără fire. Cutremurele vor deveni din ce în ce mai frecvente. Zonele temperate vor deveni foarte reci sau toride. Şi cele mai multe dintre acestea sunt foarte aproape să se producă„.

„Ştiinţa modernă declară: Soarele este trecutul, Pământul prezentul, iar luna viitorul. Dintr-o masă în flăcări ne-am născut, şi într-o masă îngheţată o să ne transformăm. Legea naturii este nemiloasă, şi suntem în mod irezistibil atraşi de destinul nostru. Lordul Kelvin ne dă o şansă redusă de viaţă: circa 6 milioane de ani, după care lumina Soarelui se va stinge, iar Pământul nostru va deveni un deşert de gheaţă, căzând în noaptea eternă. Totuşi, va rămâne o strălucitoare scânteie de viaţă, existând şansa să reaprindă viaţa pe o stea îndepărtată. Această posibilitate există într-adevăr„


http://mihaiafilom.wixsite.com/victor

luni, 29 ianuarie 2018

Canada - Zbor peste ocean - 10

- 10 - 

   Niagara Falls... Iată-mă ajuns și la cascada Niagara, unde sunt de fapt două cascade – una pe malul american și cealaltă, mai spectaculoasă pe cel canadian. Apa verde smarald, întunecată prăvălindu-se în azuriul de jos. Două vaporașe, cu turiștii purtând pelerine roșii sau albastre, fac plimbări până aproape locul în care perdeau fluidă se contopește cu râul de jos. O alee lungă de promenadă pe care se plimbă călătorii. Trece o paradă de motocicliști cu choppere. Pe partea cealaltă a drumului, o statuie a lui Nikola Tesla. Mai târziu cercetez pe net și găsesc pe site-ul                                      http://www.roadsideamerica.com următoarea descriere a statuii:
   ”Niagara Falls, Ontario Nikola Tesla is the only mad scientist with statues on both sides of Niagara Falls. Like so many other difficult truths at this border town, the Canadian statue is better than the American statue. Created by Canadian Les Drysdale, unveiled in 2006 on what would have been Tesla's 150th birthday, it stands on the exact spot where a photograph had been taken of Horseshoe Falls that Tesla later said inspired him to invent hydroelectric power. Bronze Tesla stands atop a giant AC motor (which he also invented) and looks like a movie star in a dapper tuxedo, long overcoat, and top hat. The statue captures him at the moment he supposedly invented alternating current by scratching a diagram into the dirt with the tip of his cane.”
Iată relatarea lui Nikola Tesla despre inventarea curentului alternativ:
   „ Într-o după-amiază, veşnic prezentă în mintea mea, făceam o plimbare în parc, alături de un prieten, recitând poezii. Pe atunci, ştiam cărţi întregi pe de rost. Una dintre acestea era Faust a lui Goethe. Soarele tocmai apunea, amintindu-mi de un pasaj celebru; ideea mi-a venit ca o străfulgerare de lumină, şi într-o secundă adevărul era dezvăluit. Cu un băţ, am desenat pe nisip diagrama pe care 6 ani mai târziu am prezentat-o în cadrul alocuţiunii de la Institutul American de Inginerie Electrică”.
   Nikola Tesla s-a născut în data de 9 iulie 1856 pe țărmul Mării Adriatice, în satul Similian, comuna Gospici, din provincia germana Lica (actuala Croație), într-o localitate populată de istro-romani. Tatal sau a fost preotul ortodox Milutin Tesla, numele acestuia provenind de la unealta de bază a dulgheritului, meserie de bază în familia istro-română. Mama sa se numea Gica Tesla (Mandici).            Mărturia prietenului său, Henri Coandă. Oare, geniile sunt gemelare?
   “Toate invențiile i s-au derulat mental, le-a previzualizat. De asemnea, toate au fost perfecționate, au fost corectate într-o proiecție mentală atât de reală, încât niciodată un aparat imaginat de el nu a dat greș. Totul a funcționat perfect, fără corecții ulterioare, totul a fost construit fără experimente preliminare. Nikola Tesla și-a dezvoltat o capacitate neobișnuită de proiecție astrală in alte dimensiuni, în care și-a găsit numeroși prieteni. Așa cum a comunicat cu ființele din eteric, Tesla a făcut cunoștință cu tehnica in eteric, tehnica pe care a văzut-o descompusă, în detalii, în funcțiune”

Invenții
 Curentul alternativ (CA) (1882)
 Radioul  Becul fără filament sau lampa fluorescentă 
 Principiile teoretice ale radarului  Sisteme de propulsie prin medii electromagnetice (fără a fi necesare părți mobile)
 Rețele de curent alternativ cu una sau trei faze 
 Generator și motor cu mai multe faze 
 Tehnologia de transmisie fără fir (wireless) și telecomanda (1898) 
 Circuitul de înalt voltaj „Tesla Coil” (1891) 
 Motorul de inducție (1887) 
 Submarinul electric 
 Studii asupra razelor X 
 Principiul de funcționare ale motoarelor reactive 
 Teoria dinamică a gravitației 
 Câmpul de propulsie anti-electromagnetic sau propulsia spațială (brevetul #6,555,114 din 1928) 
 Undele gravitaționale 
 Bobina Tesla
  Energia liberă 
 Începuturile HAARP 
 Generatorul de cutremure 
 Raza morții 
 Plăcile de energie violetă sau pozitivă 
 Electroterapia 
 Bobina bifilară 
  Principiul de decolare a avioanelor dintr-un punct fix  Conceptul vehiculelor electrice

duminică, 28 ianuarie 2018

Canada - Zbor peste ocean - 9

    - 9 -

   Gusturile României, nostalgia copilăriei, condensate în interiorul unei valize, ce îmi solicită sora mea să-i aduc din țară: pufarini, eugenii, nuga, ciocolată Rom și Făgăraș, magiun de prune, dulceață de căpșuni, rahat de fructe, pufuleți și tradiționala țuică ardelenească.
Valiza mai conține pe lângă alte lucruri și un costum popular, două ii, un nai – ca o infuzie de identitate românească pe un tărâm atât de cosmopolit. Dincolo de împlinirea materială, familială și tot ce oferă societatea occidentală, rămâne suspendat acolo, undeva, într-un colț al conștiinței, acel CEVA ce nu poate fi exprimat în altă limbă, DORUL de casă. Un paradis pierdut, fixat printre amintiri și fotografii îngălbenite de timp. Timpul ireversibil, nemilos amplifică DORUL de țară, de copilărie, de părinți.
    Primii emigranți români de pe teritoriile S.U.A. și Canadei, provin din Transilvania, ca urmare a dezintegrării Imperiului Austro-Ungar, țărani plecați în căutarea unei vieți mai bune. Drumul lor durează cîteva săptămâni, pe vapoarele cu motoare de aburi. Îmi imaginez sentimentul pe care îl aveau acei oameni, rupți total de lumea natală, dezrădăcinați ai soartei, lipsiți de mijloacele de comunicare moderne de astăzi, care ne conectează instantaneu cu toate colțurile Pământului. În acele timpuri, durau luni sau poate chiar ani, până când reușeau să trimită sau să primească vești de acasă.
Totuși această superconductibilitate a gândului, a informației, pare să ne alieneze mai mult decât să ne apropie.
Vorbim mult când suntem departe, tastăm ... am uitat apropierea, atingerea, îmbrățișarea.
   Toronto ... una dintre megametropolele lumii contemporane, un Babilon modern, un creuzet în care se amestecă râuri de gene. Pe autostrăzile super aglomerate, șerpuiesc ca niște uriași anaconda argintii, fluxuri continuue de mașini. Am venit de dimineața, așa că evităm ambuteiajele. Orașul leneș, își reia alene ritmul, încălzit de razele unui soare rezonabil, care disipează ceața de pe malul lacului Ontario. Mi-aș fi dorit să admir Toronto și noaptea.
Este perioada Festivalului Luminato, în care o fostă fabrică abandonată va adăposti galerii de artă , instalații artistice, expuneri video – ca de exemplu ”Situation Rooms” ce prezintă efectele războiului și ale industriei armamentului, concerte de la hip-hop, la pastorale baroc, spectacole de teatru, anul acesta fiind pusă în scenă trilogia ”The James plays” –povestea a trei generații de regi scoțieni, din secolul al XV-lea. Poate cu altă ocazie...
    Imaginea întipărită pe retină: o cetate asediată de mii de autoturisme, un magnet irezistibil.Apoi, zgârie-norii. Primul impact cu mastondonții din oțel, sticlă și beton. Te simți minuscul, sufocat de verticalul clădirilor. Poate același sentiment l-au avut și sclavii aduși din toate colțurile imperiului, în Roma antică. Simbolul puterii semnificat în monumentalul arhitecturii. De la coloșii din piatră, menhirele și dolmenele de la Carnac ori Stonehenge, la ziguratele babiloniene, piramidele egiptene sau mayașe – toate au avut aceeași funcție ritualică, de impunere a puterii. La fel și catedralele medievale, templele și pagodele budiste ori moscheea Taj Mahal. În noua lume modernă, materialistă, zeii de ieri sunt înlocuiți cu un zeu-etalon unic – banul, Mamona.”Ce-i folosește omului să câștige lumea întreagă, dacă-și pierde sufletul? Sau ce ar putea să dea omul, în schimb, pentru sufletul său?”(Marcu 8, 36-37).
Câteva poze cu CN Tower, cu înălțimea sa de 583,33 metri, profilându-se ca o imensă rachetă, gata de lansare, peste stadionul echipei de baseball Toronto Blue Jays. Sport specific american, asemănător cu oina sau cricket-ul, toate trei sporturile, necunoscute pentru mine. Urma să înceapă un meci de baseball, șiruri de suporteri, îmbrăcați în albastru, așteptau în ordine să intre în incinta stadionului.
    Sportul ca spectacol pentru mase, indiferent că e fotbal, baseball, hockey sau baschet – conceput ca un drog pentru mulțimi. Marx spunea că ”Religia e opiumul popoarelor”. Iată avem un substitut, o pseudo religie în centrul căreia se află o minge (simbol solar). ”Panem et circenses” – ”Pâine și circ”, iată ce vor mulțimile obediente. Amfiteatrele romane sunt înlocuite de stadioane. Același concept, stilizat, mai puțin sângeros. Însă componenta ritualică se păstrează, camuflată.
În august încep Jocurile Olimpice de Vară, la Rio de Janeiro. Flacăra olimpiadelor antice grecești, reaprinsă de Pierre de Coubertin în 1896, la Atena, sub lozinca ”Citius, Altius, Fortius!”. ”Nihil novi sub sole!” La Montreal, tot în Canada, în 1976, Nadia Comăneci primea primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice.
   Pornim pe Queen Street, printer zgârie nori, spre obiectivul nostru – Royal Ontario Museum. Ne intersectăm cu un maraton, cu sute de participanți și pășim alături de ei. Unul din zecile de evenimente ce au loc zilnic în tumultoasa metropolă.
   Am în biblioteca de la Hunedoara, o carte apărută în 1997 la editura Nemira, „Mass-media sau mediul invizibil”, ce conţine „Mireasa Mecanică” şi „Galaxia Gutenberg”, lucrări capitale ale vizionarului filozof canadian Marshall McLuhan (21 iulie 1911, Edmonton - 31 decembrie 1980, Toronto). M-a fascinat viziunea modernistă a acestui gânditor, creator al conceptelor “the medium is the message” şi a “satului global”. Tot el a previzionat cu 30 de ani înainte de a fi inventat, World Wide Web-ul. Iată una dintre predicţiile sale "Trăim în prima epocă în care mai multe mii de inteligenţe dintre cele mai bine pregătite şi-au ales drept obiect de activitate statornică pătrunderea în spiritul public colectiv. Scopul: să penetreze acolo ca să manipuleze,să exploateze şi să controleze. Intenţia fiind să genereze căldură, nu lumină."



sâmbătă, 27 ianuarie 2018

Canada - Zbor peste ocean - 8

- 8 -

   În clipele de liniște citesc o carte ”Haiku Mind”, cu 108 de Haiku-uri pentru a cultiva conștiința de sine și pentru a ne deschide inima, comentate de Patricia Donegan, poetă și studentă a lui Allen Ginsberg, Chogyam Trungpa și Seishi Yamaguchi. Meditația Zen, contemplația – mjloace folosite de maeștri budhiști pentru a obține iluminarea. Șirul de reîncarnări , totul având ca finalitate eliberarea din acest ciclu. Iată în milenara religie orientală, ni se oferă un infinit de șanse, concept văzut de monahii ortodocși ca o înșelare demonică, căci în tradiția creștină răsăriteană, avem o singură viață, un singur examen la capătul căruia putem obține mântuirea, în funcție de faptele și credința noastră. La capătul acestor probe inițiatice: Nirvana sau Raiul, starea de beatitudine perfectă, absolută. Reîncarnările pot fi și regresive, din om în furnică sau smochin. La fel opusul Raiului este Iadul, starea de damnare veșnică a îngerilor căzuți. La Dante Aligheri, în ”Divina Comedie”, există trei nivele și posibilități mai multe de ascensiune: Infern, Purgatoriu, Paradis.

    Teoria managementului terorii – sau Terror Management Theory (TMT), a fost elaborată în 1986 de psihologii americani Jeff Greenberg, Tom Pyszczynski şi Sheldon Solomon pornind de la scrierile lui Ernest Becker, un antropolog american laureat în 1974 cu premiul Pulitzer pentru cartea „The Denial of Death”.
    Omul deține conștiința de sine, implicit și conștientizarea morții, frica de moarte având un efect potențial paralizant. Oamenii au găsit în mod inconștient o metodă de a depăși această temere, dezvoltând un set de credințe despre realitate, împărtășite de mai mulți indivizi, ce oferă senzația că universul are un sens și oferă posibilitatea nemuririi.
    Una dintre aceste ”ficțiuni împărtășite” este credința în înviere și în sufletul etern. Neuroștiințele susțin că existența sufletului este improbabilă. Îmi rezerv dreptul de a crede, totuși într-o conștiința universală, prea perfectă este geometria lumii, de la cea mai mică celulă, până la mecanismul complicat al astrelor. E ca și cum un gând cosmic a conceput toată această arhitectură și o forță, o energie subtilă o susține.
   Revenind la ”Haiku Mind”, cartea conține o selecție din cei trei maeștri : Matsuo Baso, Yosa Buson și Kobayashi Issa, dar și poeți americani, inclusiv o surpriză plăcută, poetul și pictorul român Ion Codrescu:
”When the spade turns
The soil in our garden –
How different...”
Haiku este o foarte scurtă de poezie japoneză care conține 17 silabe în trei versuri (5-7-5). Haiku-urile trebuie să conțină cel puțin o imagine sau un cuvânt care să exprime anotimpul (kigo) în care acesta a fost scris.
Haibun este o combinație între proză și haiku, adesea autobiografică sau sub forma unui jurnal de călătorie.
Haiga este un stil de pictură japoneză bazat pe estetica unui hakai și de obicei conținând și un haiku. Azi artiștii haiga combină haiku cu picturi sau fotografii.
Kuhi constă în cioplirea unui haiku faimos pe o stâncă naturală.
Sub impactul acestei lecturi revigorante pentru spirit, concep un nou poem contemplativ.

HAIKU WAY
Singurătatea unui albatros,
Captată în emoția unui haiku,
Frumusețea efemeră a florii de cireș,
Clipa în care eul se așează în matcă
Adiere de vânt în căușul palmelor,
Călători, rătăcim prin viață,
Tovarăși ni-s ființele ce ne înconjoară,
Destinația e acum, când floarea se deschide,
Își răspândește parfumul ei suav,
Acum, când fructul pîrguit fură foc din soare,
Acum,când sâmburele încolțește
a copac din nou.
Înaintăm în timp, sau timpul curge-n noi?
Un om, un cămin și lumea necuprinsă,
Un cireș prin rădăcina căruia urcă viața,
Ca un fluviu, în note verzi de clorofilă,
Simfonie vegetală sub bagheta soarelui, o rază.
La umbra lui o stâncă
Cu singurătatea încrustată în cochilia unui melc,
Captiv în piatră din cuaternar, o altă eră.

vineri, 26 ianuarie 2018

Canada - Zbor peste ocean - 7

                                                                        - 7 -                                                                                                                                                                                    
     Nu știu dacă o să ajung în Toronto, cumnatul meu face naveta zilnic si e sătul de aglomerația, străzile înguste și nebunia din metropola canadiană, unul dintre Babelurile mondiale. Între timp, citesc pe un pliant pricipalele puncte de atracție:

1. Ripley’s Aquarium - pet a stingray
2. Hockey Hall of Fame – take a photo with the Stanley Cup
3. Canada’s Wonderland – ride Leviathan, one of the world’s tallest & fastest roller coasters
4. Toronto Island
5. Medieval Times – go hoarse while cheering your knight on to a jousting victory
6. Casa Loma – a famous castle with secret underground tunnels
7. Legoland Discovery Centre – stack, build & create
8. Bata Shoe Museum – snap a pic of an historic shoe you’d wear on a dare
9. Royal Ontario Museum–from dinosaur fossils to aterfacts from ancient Egipt
10. Red Rocket – train
11. Riverdale Farm – spot rare livestock such
Cotswold lambs, Tamworth pigs & Nubian Goat
12. Treetop Trekking
13. Playdium– go-kart track
14. The Ex – devour the It food
15. CN Tower – Pose on glass floor 342 metres above street level. Take a photo as proof
17
16. Forth York National Historic Site – largerst collection of original War 1812 buildings
17. Ontario Science Centre – show off new hairdo via truly hair-raising static electricity demonstration.
18. Toronto Blue Jays – American football at Rogers Centre
19. Toronto Zoo – Giant pandas Er Shun, Da Mao and the newborns cubs – been there, done that !

   În curtea din spatele casei ori pe malul lacului, cu ființa impregnată de imaginile, miresmele și sunetele inedite, și sub șocul revederii familiei scriu poeme. Imaginația îmi este cenzurată de o stare de letargie, cred că am nevoie de timp în care experiențele noi să se decanteze în alambicul sufletului.

EXPLORATOR

Refugiul în căminul de peste mări,
Mi-a oblojit sufletul cu leacul amintirilor,
Continentul perfect, meridianul exact,
Paralela ideală, un fel de solitudine geografică,
În sânul familiei regăsite.
S-a produs o inversiune a polilor busolei afective,
Nu mai știu unde este Itaca mea,
Alături de stejarii poleiți cu arămiul deceniilor,
Sau lângă mlădițele răsădite pe acest tărâm.
Parcă am trăit un vis lucid,
Iar acum întrevăd o ieșire din cerc, din spirală,
Din cochilia melcului,
Patria emigrantului este undeva
Între coordonatele existenței copilului său,
Patria poetului este undeva
La întretăierea norilor cu zborul serafimilor,
Este insula-miraj văzută prin ocheanul imaginației.
Nu este Shamballa, nici Nirvana,
E pretutindeni în lume, peste tot este Acasă.


joi, 25 ianuarie 2018

Canada - Zbor peste ocean - 6

- 6 -

    Îmi scrie Eugen Evu și îmi semnalează apariția unei noi reviste literare a românilor din exil, ”Rotonda Valahă”. Scriu un mail scurt de prezentare și îmi răspunde cu promptitudine scriitorul George Filip, inivitând-mă să trimit un grupaj de poeme mai nou, ceea ce nu ezit să fac. Mă simt onorat! Iată manifestul noii reviste:
   ”DE CE ROTONDA VALAHĂ?
Pentru că noi, cei care o propunem lumii literare, culturii româneşti, cititorilor noştri, atâţia câţi mai există în aceste vremuri aculturale, suntem din Sudul istoriei româneşti, din Valahia cea botezată în apele Mediteranei şi ale PontuluiEuxin, adusă peste întreaga Peninsulă Balcanică în cârnavele păstorilor aromâni, până în ţinuturile nord-dunărene, până sub soarele Gorjului şi al Vâlcii, apoi trimisă ca o comoară tainică pe drumurile Moldovei întregi, de la Bug, peste Nistru şi Prut, până la Siret, pe drumurile Transilvaniei sfinte, spre Tisa, spre Silezia şi Moravia, peste tot unde a fost cândva călătoare limba românească.
Aceasta va fi, dacă va fi, când va fi ROTONDA VALAHĂ!
Director IOAN BARBU
   DE MENŢIONAT :
  Redactor responsabil la rubrica POESIS este şi poetul GEORGE FILIP. Drept pentru care îi invită pe toţi creatorii de poezie din România, Canada şi întreaga planetă să trimită versurile lor (şi nu numai) la adresa de email – poetgfilip@yahoo.ca.
Nu uitaţi că revista ROTONDA VALAHĂ este a tuturor creatorilor de frumos din lume!”
  Trebuie să fiu mai selectiv cu diferitele colaborări. Promit că voi fi mai selectiv cu prieteniile literare.     Îmi tot promit asta și încerc să selectez. Mai degrabă prefer ipostaza de ”lup singuratic”. Lumea asta a literat-urii a devenit un fel dea devenit un fel de tărâm de vânătoare, pe care se înfruntă diverse haite. Iar criteriul de selecție nu e nicidecum valoarea, ci înregimentarea în tonul general al haitei tale.  Unii conducători de haită devin ”dictatori” și nu acceptă abaterea de la linie. Prefer să urmez căile marginale și mă îndepărtez instinctiv de ”curentele” zilei. Sunt sincer dezamăgit de atitudinea anumitor ziariști ori condeieri locali față de noi, ăștia mai ”altfel”. Un fel de paria la diferitele saloane de carte la care participă mai multe edituri și scriitori, decât invitați. Așa prefer să colaborez cu editori din alte orașe. Acest jurnal de călătorie, m-am hotărât să-l public, la editura Singur, din Târgoviște, admirabil manageriată de Ștefan Doru Dăncuș și doamna Gabriella Țiplea. Am mai colaborat excelent cu inițiatorul grupului cultural Cervantes și al editurii Inspirescu,
Domnul George Terziu. Aici și-a publicat câteva cărți, un alt spirit liber, din Hunedoara – Ionuț Copil. Poeții autentici, graficienii cu talent aflați în ”exil”, un altfel de exil. Ovidiu Băjan, la Nice, în Franța, ori Flavia Achim în Anglia. În orașul muncitoresc și celălalt – reședința de județ – mai mult po-heți și po-hetese, la fel și la nivel national. O babilonie de texte, în spațiul virtual, la fel. Mă abțin să rostesc nume, știu că îmi voi atrage antipatii. Oricum, nu sunt prea iubit, dincolo de declarațiile de complezență. Am puțini prieteni în lumea literară, probabil mulți mă privesc cu circumspecție. Mi-e de ajuns confirmarea unor oameni de valoare precum Eugen Evu ori Dan Șalapa și fidelitatea cititorilor mei puțini, dar sinceri. Cam atât deocamdată. Am zis! Hawk!

miercuri, 24 ianuarie 2018

Canada - Zbor peste ocean - 5

   - 5 -

    O să revenim în Hamilton pentru spectacolul inspirat din filmul ”Avatar” – ”Toruk – primul zbor” , pus în scenă de renumitul Cirque du Soleil. O experiență inedită și o coregrafie impresionată, costumele și decorurile, de un albastru electric, transpunându-ne într-o lume fantastică. Cirque de Soleil este o companie de divertisment canadiană, cel mai mare producător de piese de teatru din lume, situată în Montreal, Quebec. S. e fascinată de povestea magică despre planeta imaginară Pandora, o poveste despre salvarea acestei lumi, un fel de alegorie al destinului umanitații și pledoarie pentru întoarcerea la natură. Apare simbolul arborelului vieții plasat în centrul unei lumi de o frumusețe primordială, alcătuite din triburi și clanuri conduse de șamani, în care totul este interconectat. O lume atât de minunată, un fel de proiecție în viitor poate a nativilor de pe țărmurile noului descoperit continent America, amenințați de către conchistadori. Titlurile diverselor acte, transpuse în melodii exotice sunt sugestive, un fel de acceleratori ai imaginației: ”Omaticaya Clan”, ”Lu’aw Na’vi”, ”Shaman Story”, ”Tawkami Clan”, ”The Anurai Clan Sanctuary”, ”Viperwolwes and the Tipani Clan”, ”Direhorses”, ”Kekunan Clan”, ”Hallelujah Mountains”, ”The Toruk”, ”Luminous Reunion”. S. e convinsă că povestea e reală, transmisă din generație în generație de către strămoșii noștri. Entuziasmată, în zilele următoare, desenează diferite întruchipări ale legendarului și atotputernicului dragon, Toruk, iar într-o zi când se întorcea de la școală îmi spune că i-a zărit umbra pe cer. Cât de debordantă poate fi imaginația unui copil...
   Înainte să intrăm la spectacol, am făcut un tur rapid al ”Hamilton Farmer’s Market”, un fel de piață Obor de-a noastră. Aici se găsesc în special fructe și legume de origine organică, canadienii punând mare preț pe sănătate. Am urmărit un documentar la TV Ontario despre grădinile ecologice în care sunt inițiați în tainele grădinăritului, in special elevii. Este de asemenea o alternativă de educație a tinerilor cu probleme de sănătate, precum autism sau ADHD. În aceeași măsură, asemenea loturi de pământ concesionate  pensionarilor, reprezintă un sprijin și o sursă importantă de legume proaspete. O bătrânică simpatică, cu o expresie de mulțumire, spune reporterului că și-a asigurat legumele necesare pentru întregul sezon cald, ba chiar a reușit să pună provizii și în congelator, semn că dincolo de bună- starea afișată, există și aici oameni săraci. Când mă gândesc că în România, oamenii de la sate pleacă în Occident, iar comoara este chiar în ograda lor, în terenurile încă neafectate de pesticide. Aici, de exemplu, în Brampton și alte orașe, este interzis să crești de exemplu – pui, sau orice alt animal, pentru consumul propriu.
  Dincolo de acest impediment, remarc diversitatea gastronomică: de exemplu, la ”Pokeh” – poti gusta mâncăruri tradiționale hawaiene – ca de exemplu pește crud asezonat cu ciuperci Enoki, sau nuci Macadamia sau mango verde. La ”Eat Industries” te poți delecta cu bucătăria japoneză la barul Ramen – unde gusturile alternează de la dulce la picant și misterios. Peste drum taqueria inspirată de peninsula Baja din Mexic te îmbie cu tacos sau nachos. La ”Henry Brown’s Small Batch Ice Cream” poți să-ți prepari singur înghețate artizanale: ”Double Chocolate Cookie Crumble”, ”Rum & Raisin”, ”Black Sesame”, sau ”Thai Coconut Sticky Rice”.

http://mihaiafilom.wixsite.com/victor

marți, 23 ianuarie 2018

Canada - Zbor peste ocean - 4

  - 4 -

 În timpul zborului deasupra Atlanticului ma delectez cu lectura a doua cărți: Almanah Anticipația 2015 și ”Ferestre spre furnalul roșu – Urbanism și cotidian în Hunedoara și Călan (1945 -1968)” , scrisă de colega mea de promoție de la Liceul Teoretic ”Iancu de Hunedoara”, acum Doctor în istorie al Academiei Române, Mara Mărginean. Părinții noștri au lucrat împreună, în aceeași secție, tata ca maistru lăcătuș mecanic, iar domnul Mărginean ca inginer, la Combinatul Siderurgic Hunedoara. Iată , noi, generația următoare, reconstituim din umbre și ruine, viața din orașul muncitoresc.
Mara Mărginean mărturisește în debutul lucrării, că a început să o scrie dintr-o curiozitate personală: ”care era povestea orașului în care s-a născut?”.
   ”Arealul siderurgic hunedorean, alcătuit din Combinatul Siderurgic din Hunedoara și Uzinele Victoria Călan, a fost unul dintre cele mai importante nuclee economice ale României postbelice, în anul 1960 aici obținându-se mai bine de 85% din totalul producției naționale de cocs, fontă și oțel...
   Propaganda oficială a prezentat acest centru industrial drept un veritabil motor al transformării socialiste, un spațiu formator al ”omului nou” și o sursă a fericirii întregii societăți.”
   Plimbându-mă pe malul lacului Ontario, zăresc în depărtare fumul emanat de furnalele din centrul siderurgic Hamilton, în timp ce pescărușii albi întâmpină o barjă încărcată cu minereu de fier ce plutește alene către destinație. Nu pot să nu fac o paralelă între Hamilton și Hunedoara, combinate siderurgice aflate acum sub managementul aceleași companii Arcelor Mittal, ce deține monopolul la nivel mondial. Combinatul din Hamilton are peste 5000 de angajați si produce 4,5 milione de tone de oțel pe an.
În unul dintre talk-show-urile de la televiziunea canadiana, aflu că în perioada anilor 1940 -1950, in orașul Hamilton a existat o puternincă mișcare de sorginte ... comunistă care promitea muncitorilor: sistem medical suvenționat de stat, sistem de învățământ gratuit, concedii plătite etc. Remarc că o bună-parte dintre aceste lucruri s-au îndeplinit. În Canada funcționează un socialism soft, după câte observ. Și urbanizarea este efectuată după același model, cartierele având case identice, standard, totul fiind construit după un anumit șablon
.

luni, 22 ianuarie 2018

Canada - Zbor peste ocean - 3

  - 3 -

 „Etimonul de “Canada” provine din cuvântul irochez ”kanata”, cuvânt ce desemnează un sat. Cuvântul a fost folosit de către locuitorii indigeni pentru a descrie satul Stadacona (în prezent Quebec City) exploratorului francez Jaques Cartier, în timpul călătoriei acestuia de-a lungul fluviului St. Lawrence, în 1535...
   O teorie alternativă sugerează că numele provine de la exploratorii portughezi și spanioli, care cercetând partea nordică a continentului nu au găsit aur sau argint si au scris pe hărți ”El cabo de nada”, ”aca nada”, ”aqui nada” sau ”ca nada”.
   Călugărul franciscan Andre Thevet pretinde că numele derivă din ”segrada canada”, un răspuns dat de spanioli în zona Fluviului St. Lawrence, când erau întrebați ce căutau acolo. Potrivit lui Thevet expresia însemna ”căutăm pământ” sau ”vînăm”.
Au fost în discuție și alte denumiri pentru acest teritoriu, înainte de a se oficializa numele de Canada: Anglia, Albertsland, Albionora, Borealia, Britannia, Cabotia, Colonia, and Efisga, care era un acronim pentru primele litere ale țărilor England, France, Ireland, Scotland, Germany, cu un "A" pentru "Aborigen."
    Alte nume propuse au fost: Hochelaga, Laurentia (un nume geologic pentru o parte a Americii de Nord), Vesperia, Vesperia, Mesopelagia, Norland, Superior, Transatlantia, Victorialand and Tuponia, un acronim pentru The United Provinces of North America.
   De câte ori națiunea canadiana este menționată în tv-show-urile americane, urmează glume despre hockey, castori sau politețe excesivă. Cele mai mari insulte ale culturii pop americane împotriva Canadei sunt inserate în seria animată ”South Park”. Canada lui Trey Parker și Matt Stone este un loc nedezvoltat cu o cultură care gravitează în jurul glumelor cu flatulențe; o economie bazată pe exploatarea forestieră, pornografie şi ”The Terrance and Phillip Show”; și o singură autostradă care traversează întreaga țară. ”Nu este nici macar o țară reală”, exclamă unul dintre personaje.
    În clipele petrecute pe facebook, în Canada, mă împrietenesc virtual cu un scriitor al exilului romanesc, un rebel al anilor 1980 care a făcut opoziție regimului comunist, experienta izgonirii sale din țară fiind sintetizată mai târziu în romanul ”Pașaport” (2015). În prefața acestuia, Rodica Enache scrie: ,,PAȘAPORT este o realitate trăită, semnificativă, oferită cu mare economie de mijloace și care, pur și simplu, te pune în situație. O carte vie, alertă, condensată aproape cinematografic, scrisă într-un stil tânăr, cinic-naiv, fără efuziuni sentimental-eroice.
    Drama psihologică și socială e condusă fără artificii împrumutate, fără clișeele genului, fără construcții mai mult sau mai putin după modelul „istoric”. Viața nu este reconstituită, realitatea nu este evocată, faptele nu sunt interpretate, biografia nu este romanțată, avem aici realitatea surprinsă în crudul ei. Lipsit de balast dramatic și de „analize psihologice”, Pașaport are fluiditatea și ambiguitatea psihologică a personajelor care chiar trăiesc.
   Refractară la scenariul clasic erou-antierou, victimă-torționar, scenariul vieții este lăsat să se desfășoare de la sine, nesupus artificialului și tradiționalului model simplist. Fără a dezvolta o teză psihologică sau socială, realitatea este lăsată în diversitatea naturală a planurilor, în dispersia traitului imediat, fără a fi trecută prin filtrul povestitorului moralist.’’

duminică, 21 ianuarie 2018

Canada - Zbor peste ocean - 2

  - 2 -

  O jumătate de zi sau noapte în care mi-am înfășurat timpul pe fusul orar al Oceanului Atlantic, am zburat deasupra Ucrainei, unde glasul pilotului ne-a reamintit că survolăm o zonă nesigură, de război. Spiritul cazacilor lui Taras Bulba, magistral imortalizat de Gogol, încă stăpânește stepa ruso-ucraineană. Umbra imperiului sovietic încă amenință sub forma resuscitatei Rusii pan-ortodoxe și sceptrul autoritar al ”țarului Putin”.
   Urmează Polonia, dar norii printre care zburăm sunt albi, nu negri ca în ecranizarea după trilogia lui Henryk Sienkiewicz, ce obține premiul Nobel în anul 1905 pentru ”merite deosebite ca scriitor epic”. Desigur pe lângă cele trei romane: ”Prin foc și sabie”, ”Potopul” și ”Pan Wolodijowski”, trebuie amintit și magistralul ”Quo Vadis” ecranizat in 1951 de regizorul Mervin LeRoy, având în distribuție pe Robert Taylor, Deborah Kerr, Leo Genn si Peter Ustinov. În film apar pentru câteva secvențe și Sophia Loren în rolul unei sclave, Elizabeth Taylor în rolul unei prizoniere creștine si Bud Spencer în rolul unei gărzi pretoriene.
    Nu pot să nu mă gândesc la cel care a descoperit teoria heliocentrică, Nicolaus Copernic, după secole de întuneric în care Pământul era așezat în centrul Universului. Nu suntem asa de speciali cum am dori să fim, Caleea Lactee fiind o galaxie minusculă printre miile de galaxii. Și totuși conține un numar între 50 si 100 de miliarde de stele! Iată cât de infimi părem în comparație cu universul și totuși cât de speciali prin unicitatea a acelui ceva ce ne animă, numit viață.
    În 1961, la Green Bank, astronomul și astrofizicianul Frank Drake concepe o ecuație care estimează numărul de civilizații extra-tereste din propria noastră galaxie:
Ecuația lui Drake este:
N = R*xfpxnexflxfxfcL
unde:
 N = numărul de civilizații din galaxia noastră cu care comunicarea poate fi posibilă.
și
 R* = rata medie pe an de apariție a stelelor în galaxia noastră. Estimare: între 10 și 1.
 fp = numărul stelelor care au sisteme asemănătoare sistemului solar. Estimare: între 1 (fiecare stea are sistem planetar) și 0,1 (o stea din zece are planete)
 ne = numărul mediu de planete care pot sprijini apariția și existența vieții. Estimare: între 5 și 1.
6
 fℓ = numărul planetelor care îndeplinesc condițiile de apariție a vieții și pe care apare efectiv viața la un moment dat. Estimare: 1, deoarece toți cercetătorii au considerat că viața apare întotdeauna pe o planetă care întrunește condițiile de apariție a vieții.
 fi = numărul planetelor pe care a apărut viața și care a evoluat la inteligență. Estimare:1, deoarece toți cercetătorii au considerat că viața evoluează spre inteligență întotdeauna
 fc = probabilitatea ca formele de viață inteligente să aibă capacitatea și dorința de comunicare cu alte civilizații. Estimare: între 0,2 (luând ca etalon civilizația noastră se consideră că ea s-a născut din 5 civilizații antice: egipteană, greacă, romană, hindusă și sumeriană) și 0,1 (a fost nevoie de zece civilizații antice pentru apariția celei actuale: egipteană, greacă, romană, hindusă, sumeriană, maiașă, incașă, olmecă, chineză și hitită)
 L = timpul în care o civilizație atinge stadiul tehnologic avansat necesar comunicării cu alte civilizații stelare.Estimare: între 109 ani (durata medie de viață a unei stele cu sistem planetar) și 102 ani (un secol, durata maximă a unei civilizații tehnologice care se autodistruge).
Cu valorile maxime (scenariu optimist) rezultă:
N = 10 x 1 x 5 x 1 x 0,2 x 109 = 10 miliarde de civilizații.
Cu valorile minime (scenariu pesimist) rezultă:
N = 1 x 0,1 x 1 x 1 x 0,1 x 102 = 1 civilizație (a noastră)

   Dar am mers prea departe cu gândul așa că revin deasupra fiordurilor Danemarcei. Soren Kierrkegaard, primul filozof existențialist spunea că ”Viața poate fi înțeleasă doar privind înapoi, dar trebuie trăită doar privind înainte”. Filosoful este torturat de paradoxul sciziunea între un Dumnezeu irecogniscibil, căruia i se supune și disperarea individului părăsit într-o lume în care trebuie să existe, dar i se refuză. Dilema ”Ori, ori!” (Ente – Eller) nu are soluție, doar balansul între un hedonism rafinat și o disperare fără margini.
   Disperare ce se intrevede si in filmele lui Lars Von Trier, de care Kieerkegaard ar fi fost mândru: Melancholia, Antichrist si Nymphomaniac. Ceva totuși ”este putred în Danemarca”.
Salut din zbor poporul cu un număr de 12 laureați Nobel, dintre care doi în literatură: Henrik Pontoppidan și Johannes V. Jensen. Și să nu uităm de fizicianul Niels Bohr, cel ce a dezvăluit secretul puterii inimaginabile a atomului.
    J. Robert Oppenheimer, părintele bombei atomice, citând din Bhagavad Gita, a spus: „Dacă lumina a o mie de sori ar exploda odată pe cer, ar fi ca frumusețea celui puternic. Sunt prefăcut în Moarte, distrugătorul lumilor.”      Iată cum, poate ghidați de o conștiință universală, poate inspirați de ceva tainic, oamenii fac descoperiri care îi aduc la un pas de autodistrugere. În fapt suntem singura specie cu comportament suicidar.
Și avionul survolează gheizerele Islandei, în căști răsună melodia lui Bjork, nonconformista artista – ”Oh, is so quiet!”. Într-adevăr dincolo de zgomotul motoarelor, liniștea stratosferei și acustica vidului ne înconjoară. Acustica la modul pleonastic, căci sunetul nu se poate propaga în vid.
   Undeva la capătul Pământului, Groenlanda, poate aici o fi poposit Eric cel Roșu cu vikingii săi, pornit în faimoasa sa călătorie către Lumea cea Nouă. Inima de gheață a insulei, înconjurată de un medalion verde, pe tărmurile sudice. De citit ”Profeții din fiordul veșniciei” de Kim Leine...


sâmbătă, 20 ianuarie 2018

Canada - Zbor peste ocean - 1

   - 1 -

   Uriașul dragon de aluminiu, avionul Boeing, străpunse pânza alburie a norilor, reducând viteza și altitudinea. Prin hubloul dublu întrezăream pentru prima dată teritoriile majestății sale, regina Angliei, din nordul continentului american. Survolăm regiunea Ontario, nume a cărui origine este irocheză și înseamnă ”lac frumos”. Aeroportul Pearson, de la periferia Toronto-ului absorbea ca într-un malaxor gigantic, o multitudine de nații. Identitatea mea neaoș românească era rătăcită între grupuri compacte de chinezi și cetățeni de origine arabă. Râuri de gene se amestecau spre a se revărsa pe fertilele câmpii din jurul Marilor lacuri: Superior, Michigan, Ontario, Huron și Erie.
   ”Welcome to Canada, Sir!”, îmi zâmbi o vameșă cu tenul măsliniu și irizări ale ochilor din apele Gangelui. Urmează un tir de întrebări extrase din formularele ce le completasem în aplicația pentru viză. Răspund punctual, cu puternicul meu accent românesc (sora mea îmi spune că e apropiat de cel francez). Încă un punct de control, îmi recuperez valiza în care încercasem să încapsulez o parte din aromele și miresmele României și pășesc prin ușile ce se deschid larg.
    ”Welcome to Canada, Mihai!”, mă întâmpină o pancartă viu colorată și zâmbetul nepoțicii mele, S. Aproape zece ani, în care cordonul ombilical dintre mine și sora mea a fost doar firul telefonului, pozele împărtășite prin e-mail și convorbirile prin Skype. Timpul regăsirii a venit, vom modela noi amintiri și le vom depune undeva, în sertarul memoriei colective.
   Unul dintre cei mai prolifici scriitori canadieni este Michael Ondaatje, născut în Sri Lanka, în 1942. Romanul său, ”Pacientul englez” a câștigat prestigiosul premiu Booker și a fost ecranizat cu același titlu in 1996, in regia lui Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes si Kristin Scott Thomas in rolurile principale.Filmul a primit nu mai puțin de 9 premii Oscar.“ Intodeauna și-a dorit cuvinte, le iubea, crescuse printre ele. Cuvintele îi dădeau claritate, îi ofereau o logică, un tipar. Pe când eu simțeam că vorbele îndoaie emoțiile ca pe niște nuiele înmuiate în apă.” – un citat din roman, o metaforă puternică despre forța subtilă a cuvintelor.
   Se lasă noaptea și obosit, după opt ore de zbor transatlantic și încă două ore de la Cluj la Varșovia, iau primul contact cu spiritul canadian ...

Terra incognita - Geografie afectivă (Canada - Anglia - Tunisia) - editura Singur (2017)



    Începând de azi, 20.01.2018, voi distribui pe blog , în stil de jurnal-foileton, cartea cu impresii de călătorie de pe trei continente, apărută la editura Singur, în 2017.  Aveți posibilitatea de a va abona la postările de pe acest blog. Lectură plăcută!

Antologia poeziei muzicale - rugă pentru poeții români vol. II

...încercăm ca volumul II al albumului „ rugă pentru poeții români„ din proiectul Antologia Poeziei Muzicale, să fie finalizat muzical în luna aprilie - mai. În acest album vor semna poeții : Adina Ihora - București, Virginia Vini Popescu (Alexandria),Cristian Gabriel Groman (Londra), Mihai Victor Afilom (Hunedoara), Georgeta Datcu (Alexandria),Florin Varlan Neamţu (Mangalia), George Băicoianu (Alexandria) și regretatul om de cultură Constantin Stana (Drobeta Turnu Severin)

joi, 18 ianuarie 2018

Leagăn galatic



Leagăn galatic

Afilom Mihai Victor

Terra
La sânul zeiței:
Bolta cerească,
Maternă, voluptoasă.
Zăpada curge în șuvoaie,
Se revarsă diluviul de lapte
Peste câmpiile pământene.
Divinitatea cosmică
Își mângâie fiica de lut,
Ochii ei – stele
Se oglindesc în ocean.



Manifest

Manifest

(Din volumul "Elegii fluide" - 2015 - Mihai Victor Afilom)

Când poezia devine viciu,
Când devii dependent de acest deliciu,
Când cuvintele sunt picături de morfină,
Arabescuri din raze de lumină.

Ce te înlănţuie în filamente,
În liane arborescente,
Ca o plantă halucinogenă
Te proiectează în sfera divină.

În domeniul tabu unde zeii şoptesc,
În poienile unde nimfele te iubesc
Şi versurile devin orgii discrete,
Pe paginile albe pictăm secrete.

Şi scrii călăuzit de gândul boem,
Uneori binecuvântare, alteori blestem,
Nu ştii d
acă este gând pur ori demonic,
Dar e un sunet armonic

Pe care-l furi zeilor geloşi
Şi-l dăruieşti oamenilor frumoşi,
Ca un paliativ, ori o licoare,
O ofranda alinătoare.

Şi scrii fiind conştient,
Că nu vei fii niciodată obedient,
Chatarsisul e o combustie,
E ardere lentă, e flacără în pustie.

Încerc să extrag esenţe,
Să izbesc cu evidenţe,
Să decodez realul,
Să îndepărtez v
alul.

Peste minţi pogorât,
Vraja c
are a zăvorât,
Lumea materială
Sub care clocotesc
șuvoaie de smoală.

Depun pe focul lumânării gândul meu
Şi mă rog bunului Dumnezeu,
Să topească inimile de fier,
Să le transforme în viori, ca un lutier.

Ce vor rezona la unison,
Vor dărâma zidurile din Ierihon
Şi turnurile din Babilon
Şi globalul dominion.


Vulcan sub apele conştiinţei,
Cuvântul aşezat în centrul fiinţei,
Latent împlinind destinul,
Omul şi universul.


marți, 16 ianuarie 2018

Dimineață în tempo lent

Dimineață în tempo lent
Mihai Victor Afilom
Prima zăpadă din anul acesta,
Prima zăpadă peste orașul acesta,
A venit în taină, după căderea nopții,
Si-a așternut pânza albă peste acoperișuri,
Pânza neîncepută până dimineața...
Până la urmă de ce tot scriu,
Firul roșu al imaginației,
Se deșiră ca un ghem de mohair,
Împletind tapiserii fantastice...
Afară iarna își etalează recuzita de gheață,
Eu beau cafea fără zahăr și scriu,
Cafea cubaneză, cu aromă senzuală,
Și inflexiuni de abanos...
E o oră matinală, telefonul nu sună,
Mintea îmi este clară, dureros de lucidă,
În cămăruța de la mezanin, fără semnal wi fi
Și cu un televizor cu doar cinci programe,
Ascult știri sau muzică jazz,
Sting ochiurile aragazului,
Samovarul cu ceai verde, chinezesc,
Cântă o melodie acvatică.
Sunt singur cu mine,
Mi-este ca un leac această solitudine,
Tot acest ritual: ibricul, cafeaua, poezia,
Este ruga mea de dimineață,
Jertfa mea bine mirositoare.
De o vreme mă trezesc fericit, aștept cu bucurie clipele,
Trăiesc în viitor
Și viitorul se hrănește cu gândurile mele,
Nu e un mare secret, sau cine știe ce iluminare,
Ci doar starea aceea de acceptare a divinului,
Ce sălășluiește în lucrurile comune,
Nu este fervoare mistică,
E doar bucuria ființării,
Ascunsă în alveola sufletului…
Apoi timpul accelerează,
Mă pierd în caruselul obligațiilor convenționale.


luni, 15 ianuarie 2018

Cult - URA unei națiuni

Cult – URA unei națiuni

Mihai Victor Afilom

Trăim în epoca capitalismului globalizant, cu accente neomarxiste, punctul de apogeu, dar poate și de declin al civilizației umane, moment de definire a unei noi epoci istorice. Viziunea națiunilor proiectată în urma primului război mondial, în timpul căruia s-au prăbușit ultimele mari imperii – austro-ungar și țarist, lăsând locul unor noi forme de organizare – statele națiune, pare perimată în zilele de astăzi. Termenul de național este un termen cel puțin cenzurat sau mistificat în actualitate. A te defini drept naționalist te expune unui atac virulent din partea promotorilor egalităților absurde de tot felul, de la LGBT, minorități etc. Ori dacă oamenii sunt egali în drepturi și obligații, în nici un caz nu sunt egali ca potențial, inteligență, vocație. Această uniformizare de tip sovietic este cel puțin primejdioasă.
Ce mai reprezintă cultura națională acum? În primul rând avem tot dreptul de a ne mândri cu o cultură unitară și universală pe linia Eminescu – Hașdeu – Iorga – Eliade – Cioran – Blaga, ca să numesc doar câteva repere de maximă strălucire. În nici un caz nu trebuie de a avea lașitatea de a oscila în fața atacurilor de tot felul, mai mult sau mai puțin vehemente, care se dau ocult sau direct, la baza acestei veritabile cetăți de cuvinte românești, de către tot felul de pseudo istorici, pseudo oameni de litere, la modă în zilele de astăzi.
În Filoverba Magna, profesorul Dan Șalapa vorbește despre ”middle class-ul literaturii românești contemporane”. Întradevăr, forța de mijloc a culturii naționale, laboratorul ideatic în care are loc combustia intimă a acesteia, reprezintă Speranța perpetuării liniei definite în alte epoci istorice. Prin efortul individual al scriitorilor mai mult sau mai putin cunoscuți, dincolo de umilințele la care sunt supuși de oficialități, sau prin coagularea unor admirabile inițiative, curente, ca cele sprijinite de edituri precum Colorama – cu Cercul Literar de la Cluj, sau editura Singur, sau editura Inspirescu cu Grupul cultural Cervantes.
În epoca Post-adevărului este vizibilă și instituirea unei false culturi naționale. Un monopol financiar al elitelor si intereselor de tot felul, politice și economice, proiectând o imagine în hologramă a culturii. Care după umila mea părere este mai aservită decât în așa zisa epocă de aur. Limba de lemn este preschimbată în șabloane mentale, frazeologie narcotică, grafomanie. Termenul de cultură, națiune, național este dus în derizoriu. A te numi poet, scriitor în agora este un risc de a fi umilit de un politician semidoct, un patron analfabet, un funcționar agramat. Valorile sunt inversate, asistăm la cultul manelizării și ”tembelizării” unui popor prin toate mijloacele posibile de la massmedia, dezinformările serviciilor secrete până în amvonul bisericilor unde religia oarbă călătorește în același rădvan cu politica, având același efect de spălare a creierelor. Luxul prefericiților, înalților prelați, demagogia faraonicelor catedrale în opoziție cu credința adevărată zugrăvită în sufletele simple. Tot mai rară, tot mai puține cărări între oameni, tot mai puternic răgetul leului pe ulițe...
Să mă refer strict la literatură. Sau Literat –URĂ. Da! Un joc de cuvinte care exprimă foarte bine atmosfera din viața literară Pornind de la Uniunea Scriitorilor scindată de numeroase scandaluri. Fără a mă înregimenta în nici una dintre tabere pentru că și de o parte există valori remarcabile, această stare de dihonie este un simptom al unei maladii ascunse.
Ca un plus asistăm la un transfer dinspre literatura scrisă spre mediul virtual.Este, poate , un unic spațiu în care, ÎNCĂ poți să te manifești liber. De la revoluția care a reprezentat-o tiparul inventat de Gutenberg, digitilizarea culturii reprezintă un salt uriaș spre viitor. O garanție a conservării pentru mileniile următoare a unei culturi care este percepută de unii ca decadentă, de alții ca în plină expansiune, în plin boom de redefinire stilistică, eterogenă, futuristă, postmodernistă, transmodernistă... În orice caz o cultură ce însoțește apogeul și decăderea unui anumit ciclu social-politic și istoric și nașterea unei noi realități.

Eminescu...

Eminescu...

de Mihai Victor Afilom

 Iată, Eminule, ţi-au inventat un ritual
Şi te-au înălţat pe piedestal,
Te slăvesc epigonii,
Ţi se închină fanfaronii,
Geniul tău e traficat indecent,
Geniul tău a devenit sacrament,
Geniul tău e răcnit la amvon,
Geniul tău a devenit blazon,
Purtat la rever
De neo-boier.
Şi cu cuvinte goale,
Cu şabloane mentale,
Şi-au făurit din chipul tău un idol,
Ce-l sărută frivol.
Şi dacă le-ai aruncat mărgăritare,
Îmi cer eu iertare,
Ştiu că nu ţi-au trebuit flamuri,
Ci un pat din tinere ramuri,
În liniştea serii,
La marginea mării....




duminică, 14 ianuarie 2018

Am revenit - II - retrospectivă 2015 - 2018

http://mihaiafilom.wixsite.com/victor   

       Creasem acest blog, la al doilea debut in lumea literaturii, cu ”Șevalet Terapeutic”, publicat la editura Singur, în 2015. Apoi s-a rătăcit în năvodul ciberentic global. Iată că într-un răstimp de trei ani, s-au adunat câteva cărți, s-au concretizat prietenii literare, colaborări cu Cercul Literar de la Cluj sub egida editurii Colorama, cu Asociația culturală Iulia Hașdeu, Biblioteca Muncipală Hunedoara, Centrul cultural Pitești,  am pierdut prieteni și mentori dragi ce s-au înălțat în lumea suprafirească, am călătorit mult pe diferite itinerarii spiritulale: Curtea de Argeș, Câmpina, Pitești, Cluj, București. Un cuvânt de mulțumire către cei care m-au însoțit și cei care încă mă însoțesc în această călătorie fantastică pe teritoriul virtual al imaginației: Monica Mihaela Minescu, Crina Bocșan Decusară, Eugen Evu, Lucia Tănase, Dan Șalapa, Ștefan Doru Dăncuș, George Terziu, Emilia Poenaru Moldovan, Eugen Bârz, Flavia Achim, Silviu Nopcea... Iertare celor pe care am uitat să-i menționez. Sunteți în inima mea cu toții!

http://mihaiafilom.wixsite.com/victor

Am revenit - 14.01.2018

După o pauză de 3 ani din blogosferă, am redescoperit din întâmplare contul și iată că revin, dorindu-vă un an 2018 la superlativ!

Proiecție (2018)
Vino anotimp mistic,
Vino timp hristic,
Vino primăvară fertilă,
Vino ploaie de nobilă.
Revarsă pe pământ,
Noul tău legământ,
Geniu suprafiresc,
Arhanghel ceresc,
Zguduie liniștea,
Însămânțează miriștea,
Presară idei, cuvinte,
Metafore și slove sfinte,
Peste pergamentul genetic,
Trestia mediului acvatic,
Peste feminina matrice,
Litere sferice,
Izbește cu fulger subliminal,
Arborele din câmpul cerebral,
Iluminează agora interioară,
Perpetua memorie oraculară,
Șiruri - șiruri de umbre străbune,
Ocrotesc pruncul cu scuturi divine,
Cavaleri în care antice,
Alungă himerele cuantice,
Magia albă a luminii,
Protecția fiului lunii,
Născut sub aripi angelice,
Sub selenare raze oblice,
În timpul mesianic,
În spațiul liric,
Călăuză celestă,
Pentru lumea terestră,
Izvor strălucitor,
Foc din cuptor,
Cremene și jar,
Crez și har,
Spre izbăvire,
Spre mântuire,
Împreună mereu,
Tu și eu,
Noi și Dumnezeu,
La bine și la greu,
Dans magnetic,
Fluid și concentric,
În tempo lent,
Ambivalent.
Hunedoara, 02.01.2018