TOP www.trafic.ro

miercuri, 21 februarie 2018

Tunisia - intre Mediterana si Sahara - 4

- 4 -

    Sfânta Monica, mama Fericitului Augustin

   Sfânta Monica s-a născut în anul 322, în localitatea Tagaste, din Africa de Nord, aflată astăzi pe teritoriul Algeriei. Părinții ei au crescut-o încă de mică în credința și învățătura creștină. Cele mai multe informații despre viața Sfintei Monica le avem din cartea a noua, din "Mărturisiri", întocmită de fiul ei, Fericitul Augustin.
La vremea potrivită, Sfânta Monica s-a căsătorit cu Patricius, un demnitar păgân. Deși nu avea o fire blândă, bărbatul a fost copleșit de blândețea și ascultarea Sfintei Monica, drept pentru care i-a respectat libertatea și credința.
                                                                                                                                                                                                                           Sfânta Monica și Patricius au primit de la Dumnezeu trei copii: Augustin, Navigius si Perpetua. Singura ei fiică, Perpetua, după căsătorie, rămânând văduvă, a îmbrătișat viața monahală și a fost aleasă stareță, la o mănăstire de maici din Hippona.”
În antichitate Cartagina este cucerită de poporul migrator germanic al vandalilor, pentru a fi recucerită de către romanii răsăriteni, conduși de generalul Belizarie. În secolul al VII-lea Tunisia va fi cucerită de către arabii musulmani veniți din Egipt.
Anagrame – Hammamet, Maometta, Mahomette, Emmamette – în urma faimoaselor raiduri ale flotei cavalerilor maltezi în 1602 și 1605.
..................................................................................................
      Marele pictor Paul Klee este vrăjit în 1914 de luminile, culorile și formele acestui mic sat pescăresc (Hammamet). Înainte de primul război mondial sunt fermecați de acest orășel August Macke, Gustave Flaubert, Guy De Maupassant, Andre Gide și Oscar Wilde.
După crashul Wall Street din 1929, milionarul român, George Sebastian, descoperă Hammamet-ul și își construiește vila visurilor sale aici. . "Când a venit pe acest pământ, în anul 1925, numele lui era Sebastian. Nu întrebați de restul numelui său, fiindcă nu-l știu nici eu, nici oamenii care au lucrat cu el. Oricum ar fi, chiar și el voia să-și uite numele o data cu trecutul său. Se spune că ar proveni din familia fostului rege, alungat din România, sau că ar fi copilul unei tigănci foarte bogate, care a călătorit în toată Europa,
 dansând, cântând, plângând. După dispariția bruscă a mamei sale încă de tânără, avea în ochi toate perspectivele artei. Se căsătorește cu o englezoaică, cutreieră toată lumea și, în cele din urmă, acostează pe plaja Hammametului, unde se crede că l-ar fi atras căldura sau depărtarea de ceea ce voia să uite. Ajuns în acest golf liniștit, unde, la orizont, se profila fortăreața vechiului oraș, populat ca un furnicar, a ales împreună cu soția o pădure, ca loc de casă, în care pământul nu vedea soarele", sunt însemnările profesorului Mohamed Boudhouni din cartea "Hammamet - Istorie si legendă".
În vila lui George Sebastian își va scrie o parte din memorii Sir Winston Churcill și tot aici își va instala cartierul general feldmareșalul Rommel, în timpul ocupației germane.
Alte celebrități ale vremii care au poposit aici sunt Jean Cocteau, Wallis Simpson și ducele de Windsor. De asemenea generalii Von Armin, Montgomery, Eisenhower și regale George al VI-lea, Fascinant!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu