TOP www.trafic.ro

marți, 13 februarie 2018

Londra - Amurg pe Tamisa - 5

   -5-

    O altă aripă, dedicată fascinantei lumi marine. Bijuterii oceanice: corali, perle , scoici. Sunt ca un călător ce descoperă un cufăr de comori: o stea de mare portocalie (basket star sau Gorognochephales articus), corali de piatră din exotica insulă Zanzibar, un coral purpuriu superb din Pacific – Tubipora musica, un coral ca o harfă vie – Gorgona Flabellum, din Caraibe, perle – lacrimi de sidef. Apoi scoici ce poartă denumiri poetice, metaforice: Tent olive, Princely cone, Festive Lyria, Spiral babylon, Noble scalop, Saul`s murex, Alabaster murex, Wonder cowry, Eyed cowry, Map Cowry.
    O altă secțiune, cea dedicată diferitelor jocuri de inteligență, pentru a demonstra superioritatea creierului uman. Un elefant simpatic albastru, cu un papion roșu cu buline albe în trompă, pe care scrie MEMORY. Cuvântul îmi amintește de primul meu loc de muncă, așa se numește firma de IT la care mi-am început activitatea profesională. Suntem îngrădiți în niște scheme sociale rigide, școală – serviciu – familie – pensie, cel puțin așa mi se pare, niște convenții greu de clintit, sau să fie de vină firea mea mai libertină, latura artistică. Diverse jocuri cu iluzii, camera cu oglinzi ce deformează imaginile. Test your memory! See if you can survive the Staying Alive Game. Laboratoare de biologie, chimie, fizică.
    Impresionantă este și colecția de minerale, prin diversitate și valoare. Un meterorit de 1,4 livre, căzut în Argentina în 1783. Opale - verzi, roșii, albastre, pepite – din aur, argint, platină. O piatră de nephrite – lucrată ca un hei-tiki, ornament de gât purtat de Maori (în Noua Zeelandă). ”Vedeta colecției” este smaraldul Devonshire, dărut de primul împărat al Braziliei, Don Pedro I, ducelui de Devonshire, William Cavendish. Smaraldul provine din minele Muzo din Bogota (Columbia) și are 1384 carate, respectiv 5x5 cm.
     Pe holul central al muzeului, statuia lui Charles Darwin, efigia acestui adevărat templu al evoluționismului. O altă zi, un alt muzeu, de această dată British Museum, unde este prezentată o expoziție cu Ice Age Art. Intrarea este liberă, cu excepția respectivei expoziții. Inițial deschis în Montagu House și cuprinzând colecția lui Sir Hans Sloane cu sculpturi. cărți, manuscrise, medalii în cadrul The Enlightment Gallery, muzeul este impresionant prin diversitatea epocilor istorice prezentate. Mă captivează: un sextant și un astrolab vechi, ce-mi evocă călătoriile exploratorilor marini, de la Magellan la Cristofor Columb. În bibliotecă câteva tomuri, printre care și edițiile prime ale lui Shakespeare.
   Statuete hinduse cu zeul elefant Ganesha (Ganesha este un zeu extrem de popular în India. El este invocat pentru îndepărtarea obstacolelor, precum şi la începutul tuturor acţiunilor mai importante: călătorii, construirea caselor, scrierea cărţilor sau chiar a scrisorilor, pentru obţinerea puterilor paranormale şi a capacităţii de discriminare. Este zeul educaţiei, cunoaşterii şi înţelepciunii, literaturii, artelor frumoase. Toate ritualurile spirituale în tradiţia hindusă încep cu invocarea lui Ganesha. În tradiţia tantrică, se consideră că Ganesha ocroteşte şi ghidează relaţiile sexuale, orientându-le în sens spiritual. El este privit ca fiind întruparea misterelor tantrice.) Statuete cu diverse zeițe hinduse cu forme voluptoase. Stauete ale lui Budha, pe trei elefanți, vopsite în galben și verde. Se zice că acest simbol adduce noroc în tradiția feng shui.Semnificația este mult mai profundă – elefantul reprezentând pilonul ce sprijină cosmosul (cosmofor). Când apare încălecat
de Boddhisattva Samantabhadra, reprezintă puterea cunoașterii. Apoi artefacte din Egiptul antic – statuete, hieroglife, dar mai ales mumii și sarcofage. Mumii de regi, dar și de pisici, animale sacre în Regatul de pe Nil. Printre animalele, păsările și chiar insectele venerate și cărora li s-a atribuit câte un zeu, se numără taurul (Apis), ibisul și babuinul (Thoth), crocodiul (Sobeth – zeu al fertilității), pisica (Bastet), vaca (Hathor – zeiță a iubirii și maternității), scarabeul (Khepri). Să nu uităm de reprezentările zeilor cu cap de șoim (Horus) ori de leu (Sekhmet – celebrul Sfinx). Iată o reflecție despre Sfinx, inclusă în volumul meu ”Șevalet terapeutic” (2015):

Sfinxul s-a aşezat leneş
Pe laviţa de piatră
Şi a încremenit pentru un mileniu,
Cugetând în zadar...
Între timp, peste zei
S-a aşternut amurgul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu