TOP www.trafic.ro

joi, 22 februarie 2018

Tunisa - Intre Mediterana si Sahara -5-

- 5 -

După război, Hammamet devine un Saint Tropez Tunisian, având din timp în timp alți și alți oaspeți celebri: Bettino Craxi, Sophia Loren sau Frederic Mitterand (producătorul de televiziune).
.... Tunisienii folosesc 4 culori dominante pentru clădirile lor: verde – culoarea Islamului și a speranței, alb – culoarea purității, albastru – culoarea cerului și a apei și galben – culoarea soarelui și a nisipului...
Au trecut 10 ani de la călătoria mea în Tunisia și o recompun oarecum holografic sau ca pe o frescă romană, ori un mozaic arab, din fragmente disparate, cioburi, frânturi din
timpul meu, din care lipsește ceva. Am rămas doar eu și timpul meu.
Complexul în interiorul căruia se aflau bungalowurile era inconjurat de un gard inalt de beton, cu cioburi de sticlă și sârmă ghimpată, iar intrările în stațiune erau păzite de polițiști înarmați cu pistoale automate. Asta mi-a ridicat un semn de întrebare asupra siguranței noastre.În 2007 Tunisia era printre țările arabe cele mai moderate, condusă de o cvasidictatură ce va fi înlăturată de primăvara arabă. Cel mai recent atentat avusese loc la o sinagogă de pe insula Djerba. Era ca la loterie. Oricum valul de teroare avea sa urmeze cu atentatele din Franța de la redacția Hebdo, apoi în Belgia, Germania, Anglia. Chiar pe o plajă din Tunisia va fi un atentat. Teroarea instituită de ISIS, straniu nume - în mitologia egipteană, Isis fiind zeița magiei și a vieții, a căsătoriei, simbolul armoniei matrimoniale și fidelității femeii față de soț... Soția și sora lui Osiris, fiica zeilor Geb și Nut și mama lui Horus, Isis este una din principalele divinități venerate de vechii egipteni.
Într-un eseu inclus în volumul meu ”Graffiti.Masca din Oglindă. Cub Rubik cu amintiri” fac referire la noile fundamentalisme, vechi de fapt de când lumea:

Pulsul istoriei…

În anii aceştia ai noii ordini mondiale, când după socialismul cu faţă prietenoasă, urmează conceptul corectitudinii politice capitaliste...
Religia devenită o formă golită de sens, credinţa tot mai rară, credinţa în Divinitate, Dumnezeu, pe cale a fi incadrată la o formă de afecţiune psihică. Contraste ... atei propovăduind agresiv inexistenţa lui Dumnezeu ... mistici cuprinşi de delir şi fervoare religioasă, invocând repere false. Şi neobosit tăvălugul istoriei, remodelând popoare, destine şi teritorii. Omul, în esenţa lui, acelaşi zoon pugnax rapace, nemilos, crud. Numai că armura grea e înlocuită de costum şi cravată. În Orient latră mitralierele, progresiv teroarea se insinuează şi în Occident. Civilizaţia ajunsă în punctul culminant, să urmeze oare declinul? Un secol e o licărire în cronologia ştiută şi neştiută a civilizaţiilor. Roma la apogeu, panem et circenses, arene cu gladiatori, lupanare, Atunci teroarea asupra creştinilor, suplicii, martirii, Acum o teroarea mult mai discretă, o otravă dulce ce ne toropeşte instinctele şi ne deturnează scopul existenţei. Strategia vicleană – supliciul înlocuit de viciu. În supermarketuri, pe ecranele televizoarelor, totul este vandabil. Se vând şi se cumpără. Moneda: sufletul , amanetat sau debitat în rate.
Voluptatea vieţii tihnite e ameninţată de mugurii terorii unui Jihad cu răbufniri tot mai violente. Ura alimentată de bombele lansate pe tabla de şah a Asiei. Sperietori la graniţe, marele URS(S) roşu, reocupând fostele teritorii.
Dincolo de vălul istoriei, aceeaşi luptă dintre seminţii, aceeaşi schismă între creştinii amăgiţi acum cu visul
efemer al ecumenismului. Dintre Islam si Crestinism. Urmaşii lui Ham, Sem şi Iafet. Adevărul e poate ascuns undeva în sufletele noastre.
Şi vârtejul se accelerează spre hibridizare şi aneantizare. Nu sunt apocaliptic, dar întrevăd o cumplită iarnă nucleară. Dincolo de toate, speranţa că raţiunea va învinge şi iubirea ne va amâna autodistrugerea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu