TOP www.trafic.ro

duminică, 25 februarie 2018

sâmbătă, 24 februarie 2018

Artizan de percepții

Artizan de percepții

Glisez între realități alternative,
Viitorul fluid,
Pelicula subțire se deformează
Sub tensiunea superficială
Indusă de gândurile mele.
Exersez tehnica proiecțiilor,
Inaginația e regizorul suprem,
Făurind lumi fantastice
Din irizările viselor
Sub ROGVAIVUL conștiinței universale
Și lumina Astrului interior.
Viziunea se estompează lent,
Noua realitate mă învăluie,
Viitorul a devenit prezent,
Este perceptibil,
Evrika!


REMINDER

     Cu aceasta ultimă postare - ”Exploratori - de la mit la sonde spațiale” - inchei postarea in stil de fascicule a jurnalului meu de călătorie- ”Terra incognita. Geografie afectivă. (Canada - Anglia -Tunisia). Sper ca a fost o lectură reconfortantă și vă mulțumesc pentru atenție. Pentru doritori, vă reamintesc că varianta tipărită a jurnalului costă 20 lei + taxe postale, sau predare directă dacă sunteți din Hunedoara. Pentru celelalte cărți ale mele, de poezie sau eseu, nu ezitați să mă apelați direct, online sau telefonic.Vă mulțumesc. 

http://mihaiafilom.wixsite.com/victor


Exploratori : de la mit la sonde spaţiale

Exploratori : de la mit la sonde spaţiale
(fragment din ”Graffiti. Masca din oglindă. Cub Rubik cu amintiri”)

Curiozitatea - motorul ce a alimentat dezvoltarea şi expansiunea umanităţii. Terra incognita - termen istoric pentru teritorii care nu au fost cartogafiate încă. Din timpurile mitice, oamenii au fost tentaţi să exploreze noi teritorii, noi realităţi, să sondeze profuzimile oceanelor sau să escaladeze cei mai înalţi munţi. Curiozitatea a fost si motivul pentru care am fost izgoniţi din Grădina Edenului, spaţiul experimental în care am fost creaţi de către o Inteligenţă superioară. Mărul echivalent cu cunoaşterea binelui şi a răului. Dualitatea lumii. Bogomilii si maniheistii considerati eretici de către Biserica Creştină credeau că cele două principii există într-o proporţie egală, într-o balanţă perfectă. Mai înapoi, în timp, zoroastrismul considera ca Ahura Mazda, creatorul universal este arbitru între un prim fiu Spenta Mainyu, arhanghel al binelui şi fratele său geamăn, spiritul răului, “distrugătorul” -Angra Mainyu, identificat cu Ahriman. Dar să nu divagăm. Să revenim în timpul primelor mituri, în vechea Eladă, la primii exploratori: Iason şi ai săi argonauţi în căutarea lânii de aur şi călătoriile lui Ulise, descrise în Odiseea. Unul mergea în aval, spre necunoscut, pe bâtrânul Danubiu, în timp ce celălalt rătăcea concentric în jurul punctului de origine. Călătoriile erau în acea perioadă adevărate probe iniţiatice.
Spaţii geografice rămase în faldurile vaporose ale legendei. Atlantida. Primele referințe cunoscute la Atlantida se află în dialogurile lui Platon Timaios și Critias, scrise în 360 î.Hr. În Timaios, Critias, relatează ceea ce un preot egiptean i-ar fi spus lui Solon într-o călătorie a acestuia în Egipt. După spusele sale, egiptenii au cunoștințe istorice ce se întind cu mult înapoi în timp, ei știind fapte din istoria Atenei necunoscute însăși atenienilor. Mai departe, el afirmă că Atena a reușit să învingă o armată invadatoare numeroasă, venită de pe o insulă aflată în Oceanul Atlantic, ce era "mai mare decât Asia și Libia la un loc". La scurt timp după victorie, în urma unor catastrofe naturale, întreaga armată ateniană a fost distrusă, iar insula Atlantida s-a scufundat în ocean.
În Critias, dialog rămas neterminat, acesta relatează că în vechime zeii și-au împărțit între ei pământul, Atlantida fiind încredinţată lui Poseidon. Poseidon s-a îndrăgostit de o muritoare numită Clito de pe această insulă, cu care a avut 10 copii. Cel mai mare, Atlas, a dat numele regiunii, și a devenit primul rege al ei. Critias amintește apoi de prezența naturii divine în atlanți, care i-a făcut să respecte normele etice și să ducă o viață dreaptă. Totuși, susține că această natură divină s-a tot redus, ca urmare a amestecului cu muritorii de rând, și atlanții au devenit mândri și au început să încalce legile. Zeus, văzând acestea, i-a adunat pe zei în jurul său pentru a le vorbi. În acest punct, dialogul Critias ia sfârșit, și nu se știe ce urmează. Urmează speculaţii şi mituri.
80Explorarea lumii s-a desfăşurat, ab initio, pe suprafaţa plană a unui univers geocentrist, după nişte hărţi ce considerau Pământul ca fiind o suprafaţă plană. Necunoscutul năştea în imaginaţia strămoşilor noştri, monştri: în epopeea lui Ghilgameş‚ în vestul extrem se găsea monstrul Humbaba. Hercule călătoreşte spre capătul lumii spre a se întâlni cu amazoanele, hesperidele şi monstrul Geyron. Bineînţeles că centrul lumii era considerat a fi în Babilon sau Atena. Axis Mundi.
Verticala traversa lumea reală spre Câmpiile Elizee, Olimp ori Hadesul (Infernul). Dar deocamdată istoria reală înregistrează primele călătorii în necunoscut: regina egipteană Hatespsut trimite o expediţie spre Ţara Punt, în timp ce fenicianul Hannon navighează în jurul coastei apusene a Africii, până în actualul Senegal, cu 500 de ani înainte de Hristos. Mai târziu, negustorul grec Phytias, din colonia Massalia (Marsillia) ajunge într-un tărâm nordic, Thule, poate Norvegia sau Islanda.
Călătoriile presupun curaj şi tenacitate. Alexandru cel Mare porneşte în propria călătorie, în care angrenează un întreg popor, ajungând până în India, croindu-şi drumul cu sabia.
Călătorii primelor secole erau şi războinici şi negustori. Raţiunile care-i conduceau în drumul lor erau în primul rând economice. Suveranii le sponsorizau călătoriile în speranţa descoperirii aurului. Vom vedea asta mai târziu, în timpurile lui Cristofor Columb. Dar până atunci Eric cel Roşu descoperă Groenlanda în 481, iar fiul său Leif Eriksson debarcă pe coastele Labradorului - Vinland.
                                                                                                                                                       
Vikingii (varegii) Suediei coboară pe fluviile Neva, Nipru şi Volga. Îi întâlnim şi la gurile Dunării, în coloniile greceşti de la Pontul Euxin. De unde şi expresia: „ de la varegi, la greci”, ce desemna noul drum comercial.
Mai aproape de noi, în perioada feudală, Marco Polo ajunge în China la curtea lui Kubilai Khan. Mărturia sa, consemnată în „Cartea minunilor” sau „Milionul” descrie lumea fabuloasă a Asiei.
Există şi o istorie alternativă. A speculaţiilor îndrăzneţe. Precum harta lui Piri Reis (1513). Conform lui Piri, aceste hărți includeau opt hărți ptolemaice făcute în vremea lui Alexandru cel Mare, o hartă arabă a Indiei, patru hărți portugheze noi ale Sindh-ului (astăzi Pakistan) și o hartă a Indiilor de Vest realizată de Cristofor Columb. Unii specialiști au susținut că sursa hărților este Biblioteca din Alexandria, Jumătatea din hartă care s-a păstrat prezintă coastele de vest ale Europei și Africii de Nord, dar și coasta Braziliei, cu o exactitate rezonabilă. Mai multe insule din Oceanul Atlantic, inclusiv Insulele Azore și Insulele Canare sunt reprezentate, precum și insula mitologică Antillia și, posibil, Japonia.
Alte nume de referinţă: Bartolomeo Diaz care atinge Capul Bunei Speranţe, Vasco da Gama care va merge mai departe, descoperind (redescoperind?) calea maritimă dintre Europa şi India.
Este perioada de mare efervescenţă a marilor descoperiri geografice. În 1492 Cristofor Columb descoperă America, Lumea Nouă, fără a realiza acest fapt. Credea că descoperise drumul prin vest spre Indii. Astfel noul continent va purta numele unui alt explorator - Amerigo Vespucci,

Magellan – primul ocol al lumii pe mare, repetat apoi de corsarul englez Francisc Drake.
Competiţia acerbă dintre Spania si Portugalia, va fi reluată, la altă scară şi sub alt registru, între noile puteri S.U.A, si U.R.S.S. Este vorba despre explorarea spaţiului cosmic. Dar până atunci...
Exploarea fizică a lumii, a universului este precedată de călătoria spirituală. Gândul este un mesager trimis în viitor ca o săgeată ce străpunge negura spaţială şi temporală. Exerciţiul acesta este rezervat unor mari vizionari, poate inspiraţi de o entitate superioară. De-a lungul istoriei, acest act mărturisitor a fost plătit cu sacrificii imense. Inclusiv prin ardere pe rug, ca în cazul lui Giordano Bruno. Victimă a obscurantismului religios, el îşi îndreaptă ochii spre stele şi scrie în 1584 „Despre infinitatea universului şi a lumilor”. Este primul care va susţine că universul e infinit si conţine un număr infinit de lumi populate cu fiinţe inteligente. Afirmaţia sa aminteşte de ecuaţia lui Frank Drake, de care o desparte câteva secole. Ca şi cum marile idei ar fi conectate, prin nişte fire invizibile. Iar receptorii, fiinţe umane geniale.
Focul fizic a mistuit trupul lui Giordano Bruno, dar scânteile ideilor sale au aprins alte şi alte felinare omeneşti.
Galileo Galilei confirma prin telescopul său improvizat fazele planetei Venus, descoperă cei patru mari sateliţi ai lui Jupiter (numiţi de acum sateliţi galileeni), observă şi analizează petele solare. Este printre primii promotori ai heliocentrismului. „E pur si muove!” ....
Johannes Kepler formulează şi confirmă legile mişcărilor planetelor.
83
În Polonia, Nicolaus Copernic elaborează teoria heliocentrică a sistemului solar. În anitchitate, heliocentrismul a fost susţinut de filozofii greci Aristarh din Samos, Phiolaos şi Platon. Copernic dovedeşte inconsistenţa sistemului ptolemeic ce susţinea teoria geocentrică.
Isaac Newton descrie legea atractiei universale şi crează bazele mecanicii clasice aplicabile atât mişcării globului terestru, cât şi a altor corpuri cereşti.
Focul metafizic aprins de Giordano Bruno luminează noaptea evului mediu şi propulsează înainte, spre stele, umanitatea. Vor urma descoperiri uimitoare în domeniul astronomiei . Şi suntem numai la început...
„Precum în cer aşa şi pe Pământ!”. Macrocosmos vs. Microscosmos. Ochiul nebuloaselor, replicat în irisul nostru, în cochilia melcilor. Mişcările planetelor în jurul Soarelui, mişcările electronilor în jurul nucleului.
Călători, cuceritori bravi, ai înălţimilor şi adâncurilor, luptând cu frigul sau căldura. Totul în numele unei idei. Perioada romantică a descoperirilor.
În 1911, Roald Amundsen atinge Polul Sud. Pentru ca în 1926 să cucerească şi Polul Nord, la bordul zeppelinului Norge. Frederik Cook (1908) sau Robert Peary (1909) – primii la Polul Nord.
Tot la Polul Antarctica, alaturi de Amundsen, românul Emil Racoviţă cu nava Belgica. Pentru ca mai apoi să se dedice studiilor speologice şi explorării adâncurilor peşterilor.
David Livingstone traversând Africa de la Vest la Est, din Luanda (coasta Atlanticului) până la Quelimane (tărmul Oceanului Indian).

James Cook descoperind Noua Zeelandă şi debarcând în estul Australiei.
Tot la bordul unei corăbii, Beagle, în călătoria în Chile, Peru, Ţara de Foc. Insulele Galapagos, Charles Darwin dezvoltă teoria evoluţiei speciilor. Tezele acesteia sunt:
1. Speciile se transformă treptat unele în altele prin interacțiunea următorilor factori: variabilitatea, ereditatea, suprapopulația, lupta pentru existență și selecția naturală.
2. Variabilitatea individuală oferă material pentru acțiunea selecției. Variabilitatea este rezultatul corelației dintre organism și mediu, dintre modificările condițiilor de mediu și acțiunea factorilor interni specifici organismului.
3. Ereditatea fixează variațiile și face posibilă acumularea lor în cursul generațiilor. Darwin admite inconsecvent ereditatea caracterelor dobândite.
4. Suprapopulația este creșterea excesivă a numărului de indivizi ai unei specii în raport cu mijloacele de trai.
5. Lupta pentru mijlocele de trai dintre indivizii speciilor apropiate (interspecifică) sau dintre indivizii aceleiași specii (intraspecifică) duce la supraviețuirea celor mai apți care se reproduc preferențial.
6. Selecția naturală acționează totodată și prin mijlocirea factorilor abiotici și prin mijlocirea factorilor biotici. Selecția duce astfel la trierea formelor mai bine adaptate și la accentuarea în curs de generații a caracterelor adaptative; selecția orientează variațiile neorientate.
În secolul XX aspiraţiile noastre se îndreaptă spre stele. Icari moderni, redescoperim zborul. Pentru prima dată în spaţiu, în 12 aprilie 1961 prin Iuri Gagarin. Pentru ca în 16 iulie 1969, americanii să-şi ia revanşa aselenizând pe Lună cu

Apollo 11. Echipajul e format din Neil Aiden Amstrong, Edward Eugene „Buzz” Aldrin şi Michael Collins. Teoriile conspiraţiei alternează între extreme: n-am fost niciodată pe Lună sau acolo e plin de extratereştri.
Astronautul Edgar Mitchell, veteran al NASA, component al misiunii Apollo 14 din 1971 şi al şaselea om care a păşit pe Lună, a făcut o declaraţie cel puţin ciudată: el consideră că extratereştrii au jucat un rol important în împiedicarea unui război nuclear între Statele Unite şi Uniunea Sovietică la începutul Războiului Rece:
“White Sands era un teren de testare a armelor atomice — iar extratereştrii voiau să ne cunoască capacităţile militare. Ne-au împiedicat să pornim războiul şi ne-au ajutat să instalăm pacea pe Pământ”, a declarat Edgar Mitchell, citat de The Mirror.
Cert este faptul că ultima misiune lunară cu echipaj uman, Apollo 17, a avut loc între 7 – 9 decembrie 1972, iar de atunci aproape jumatate de secol fără misiuni. De ce oare?
Enumerăm numele acestor pionieri: Pete Conrad, Dick Gordon, Alan LaVern Bean (1969), Alan Shepard , Stuart Roosa, Edgar Mitchel (1971), David Scott, Alfred Worden, James Irwin (1971), Eugene Cernan, Ron Evans si Joe Engle (1972).
De pe site-ul Nasa, informaţii fascinante şi oficiale despre navetele spaţiale Columbia şi Challenger. În 28 ianuarie 1986, tragedia navetei Challenger, care va exploda cu 7 oameni la bord.
Ruşii lansează pe orbită staţia spaţială MIR, americanii telescopul Hubble.

Căutarea inteligenţei extraterestre.... poate vom găsi ecouri a unor străvechi şi uitate civilizaţii pământene.
În 1896, Nikola Tesla sugerează că sistemul său de transmisie electrică wireless ar putea fi folosit pentru a contacta fiinţe de pe Marte. În 1899 crede că a identificat semnale de pe altă planete, dar s-au dovedit a fi doar semnale de la experimentele radio europene ale lui Marconi.
Despre Nikola Tesla, Henri Coanda afirma: “Toate invenţiile i s-au derulat mental, le-a previzualizat. De asemnea, toate au fost perfecţionate, au fost corectate într-o proiecţie mentală atat de reală, încât niciodată un aparat imaginat de el nu a dat greş. Totul a functionat perfect, fără corecţii ulterioare, totul a fost construit fără experimente preliminare. Nikola Tesla şi-a dezvoltat o capacitate neobişnuită de proiecţie astrală în alte dimensiuni, în care şi-a găsit numeroşi prieteni. Aşa cum a comunicat cu fiinţele din eteric, Tesla a făcut cunoştinţă cu tehnica în eteric, tehnica pe care a vazut-o descompusă, în detalii, în funcţiune”.
În 1960, astronomul şi astrofizicianul Frank Drake derulează proiectul OZMA (numit după regina lui Oz din povestirile fantastice ale lui Frank Baum) în care examinează cu telescopul de la Green Bank, West Virginia stelele Tau Ceti şi Epsilon Eridani. Este primul experiment al programului SETI (Search for Extra-Terestrial Intelligence).
Nu suntem aşa de speciali cum am dori să fim, Caleea Lactee fiind o galaxie minusculă printre miile de galaxii. Și totuși conține un număr între 50 si 100 de miliarde de stele! Iată cât de infimi părem în comparație cu Universul și totuși cât de speciali prin unicitatea a acelui ceva ce ne animă, numit viata.

În 1961, tot la Green Bank, Frank Drake concepe o ecuație care estimează numărul de civilizații extra-terestre din propria noastră galaxie:
Ecuația lui Drake este:
N = R ∗ × f p × n e × f ℓ × f i × f c × T {\displaystyle N=R^{\ast }\times f_{p}\times n_{e}\times f_{\ell }\times f_{i}\times f_{c}\times T\!}
unde:
N = numărul de civilizații din galaxia noastră cu care comunicarea poate fi posibilă
și
R* = rata medie pe an de apariție a stelelor în galaxia noastră. Estimare: între 10 și 1
fp = numărul stelelor care au sisteme asemănătoare sistemului solar. Estimare: între 1 (fiecare stea are sistem planetar) și 0,1 (o stea din zece are planete)
ne = numărul mediu de planete care pot sprijini apariția și existența vieții. Estimare: între 5 și 1
fℓ = numărul planetelor care îndeplinesc condițiile de apariție a vieții și pe care apare efectiv viața la un moment dat. Estimare: 1, deoarece toți cercetătorii au considerat că viața apare întotdeauna pe o planetă care întrunește condițiile de apariție a vieții
fi = numărul planetelor pe care a apărut viața și care a evoluat la inteligență. Estimare:1, deoarece toți cercetătorii au considerat că viața evoluează spre inteligență întotdeauna
fc = probabilitatea ca formele de viață inteligente să aibă capacitatea și dorința de comunicare cu alte civilizații. Estimare: între 0,2 (luând ca etalon civilizația noastră se consideră că ea s-a născut din 5 civilizații antice: egipteană, greacă, romană, hindusă și sumeriană) și 0,1 (a fost nevoie de zece civilizații antice pentru apariția celei actuale: egipteană, greacă, romană, hindusă, sumeriană, maiașă, incașă, olmecă, chineză și hitită)
T = timpul în care o civilizație atinge stadiul tehnologic avansat necesar comunicării cu alte civilizații stelare.Estimare: între 109 ani (durata medie de viață a unei stele cu sistem planetar) și 102 ani (un secol, durata maximă a unei civilizații tehnologice care se autodistruge)
Cu valorile maxime (scenariu optimist) rezultă:
N = 10 x 1 x 5 x 1 x 0,2 x 109 = 10 miliarde de civilizații.
Cu valorile minime (scenariu pesimist) rezultă:
N = 1 x 0,1 x 1 x 1 x 0,1 x 102 = 1 civilizație (a noastră)
Un optimist incurabil şi fondator al proiectului SETI, a fost Carl Sagan, autorul romanului „Contact”. Cu lucrarea „Dragonii Edenului” el va câştiga premiul Pulitzer pentru non-ficţiune.
Unde oamenii încă nu au putut să ajungă, au trimis sondele spaţiale, începând cu Voyager 1 şi 2 în 1977, care iniţial au orbitat în jurulul lui Saturn şi Jupiter, pentru ca acum să se afle cu mult după orbita lui Pluto.
În 1972 Pioneer 10 spre Jupiter, Pioneer 11 spre Saturn, în 1982 Galileo spre Jupiter şi lunile galileeene...
La iniţiativa lui Carl Sagan, Pioneer 10 va purta spre nemărginirea spaţiului o placă din aluminiu anodizat cu aur cu un mesaj: siluetele unui barbat (care salută) şi a unei femei, poziţia Soarelui faţă de cei 14 pulsari şi centrul galaxiei, diagrama sistemului solar, reprezentarea moleculei de hidrogen, traiectoria lui Pioneer 10....
În 2006 este lansată sonda New Horizons, care în 14 iulie 2015 va transmite imagini uimitoare de pe Pluto, dovedind că planeta e acoperită de o mare cantitate de gheaţă.
Viitorul este o poezie, făurită de imaginaţia noastră ce se roteşte în jurul planetei-matrice...


joi, 22 februarie 2018

Tunisa - Intre Mediterana si Sahara -5-

- 5 -

După război, Hammamet devine un Saint Tropez Tunisian, având din timp în timp alți și alți oaspeți celebri: Bettino Craxi, Sophia Loren sau Frederic Mitterand (producătorul de televiziune).
.... Tunisienii folosesc 4 culori dominante pentru clădirile lor: verde – culoarea Islamului și a speranței, alb – culoarea purității, albastru – culoarea cerului și a apei și galben – culoarea soarelui și a nisipului...
Au trecut 10 ani de la călătoria mea în Tunisia și o recompun oarecum holografic sau ca pe o frescă romană, ori un mozaic arab, din fragmente disparate, cioburi, frânturi din
timpul meu, din care lipsește ceva. Am rămas doar eu și timpul meu.
Complexul în interiorul căruia se aflau bungalowurile era inconjurat de un gard inalt de beton, cu cioburi de sticlă și sârmă ghimpată, iar intrările în stațiune erau păzite de polițiști înarmați cu pistoale automate. Asta mi-a ridicat un semn de întrebare asupra siguranței noastre.În 2007 Tunisia era printre țările arabe cele mai moderate, condusă de o cvasidictatură ce va fi înlăturată de primăvara arabă. Cel mai recent atentat avusese loc la o sinagogă de pe insula Djerba. Era ca la loterie. Oricum valul de teroare avea sa urmeze cu atentatele din Franța de la redacția Hebdo, apoi în Belgia, Germania, Anglia. Chiar pe o plajă din Tunisia va fi un atentat. Teroarea instituită de ISIS, straniu nume - în mitologia egipteană, Isis fiind zeița magiei și a vieții, a căsătoriei, simbolul armoniei matrimoniale și fidelității femeii față de soț... Soția și sora lui Osiris, fiica zeilor Geb și Nut și mama lui Horus, Isis este una din principalele divinități venerate de vechii egipteni.
Într-un eseu inclus în volumul meu ”Graffiti.Masca din Oglindă. Cub Rubik cu amintiri” fac referire la noile fundamentalisme, vechi de fapt de când lumea:

Pulsul istoriei…

În anii aceştia ai noii ordini mondiale, când după socialismul cu faţă prietenoasă, urmează conceptul corectitudinii politice capitaliste...
Religia devenită o formă golită de sens, credinţa tot mai rară, credinţa în Divinitate, Dumnezeu, pe cale a fi incadrată la o formă de afecţiune psihică. Contraste ... atei propovăduind agresiv inexistenţa lui Dumnezeu ... mistici cuprinşi de delir şi fervoare religioasă, invocând repere false. Şi neobosit tăvălugul istoriei, remodelând popoare, destine şi teritorii. Omul, în esenţa lui, acelaşi zoon pugnax rapace, nemilos, crud. Numai că armura grea e înlocuită de costum şi cravată. În Orient latră mitralierele, progresiv teroarea se insinuează şi în Occident. Civilizaţia ajunsă în punctul culminant, să urmeze oare declinul? Un secol e o licărire în cronologia ştiută şi neştiută a civilizaţiilor. Roma la apogeu, panem et circenses, arene cu gladiatori, lupanare, Atunci teroarea asupra creştinilor, suplicii, martirii, Acum o teroarea mult mai discretă, o otravă dulce ce ne toropeşte instinctele şi ne deturnează scopul existenţei. Strategia vicleană – supliciul înlocuit de viciu. În supermarketuri, pe ecranele televizoarelor, totul este vandabil. Se vând şi se cumpără. Moneda: sufletul , amanetat sau debitat în rate.
Voluptatea vieţii tihnite e ameninţată de mugurii terorii unui Jihad cu răbufniri tot mai violente. Ura alimentată de bombele lansate pe tabla de şah a Asiei. Sperietori la graniţe, marele URS(S) roşu, reocupând fostele teritorii.
Dincolo de vălul istoriei, aceeaşi luptă dintre seminţii, aceeaşi schismă între creştinii amăgiţi acum cu visul
efemer al ecumenismului. Dintre Islam si Crestinism. Urmaşii lui Ham, Sem şi Iafet. Adevărul e poate ascuns undeva în sufletele noastre.
Şi vârtejul se accelerează spre hibridizare şi aneantizare. Nu sunt apocaliptic, dar întrevăd o cumplită iarnă nucleară. Dincolo de toate, speranţa că raţiunea va învinge şi iubirea ne va amâna autodistrugerea.


miercuri, 21 februarie 2018

Tunisia - intre Mediterana si Sahara - 4

- 4 -

    Sfânta Monica, mama Fericitului Augustin

   Sfânta Monica s-a născut în anul 322, în localitatea Tagaste, din Africa de Nord, aflată astăzi pe teritoriul Algeriei. Părinții ei au crescut-o încă de mică în credința și învățătura creștină. Cele mai multe informații despre viața Sfintei Monica le avem din cartea a noua, din "Mărturisiri", întocmită de fiul ei, Fericitul Augustin.
La vremea potrivită, Sfânta Monica s-a căsătorit cu Patricius, un demnitar păgân. Deși nu avea o fire blândă, bărbatul a fost copleșit de blândețea și ascultarea Sfintei Monica, drept pentru care i-a respectat libertatea și credința.
                                                                                                                                                                                                                           Sfânta Monica și Patricius au primit de la Dumnezeu trei copii: Augustin, Navigius si Perpetua. Singura ei fiică, Perpetua, după căsătorie, rămânând văduvă, a îmbrătișat viața monahală și a fost aleasă stareță, la o mănăstire de maici din Hippona.”
În antichitate Cartagina este cucerită de poporul migrator germanic al vandalilor, pentru a fi recucerită de către romanii răsăriteni, conduși de generalul Belizarie. În secolul al VII-lea Tunisia va fi cucerită de către arabii musulmani veniți din Egipt.
Anagrame – Hammamet, Maometta, Mahomette, Emmamette – în urma faimoaselor raiduri ale flotei cavalerilor maltezi în 1602 și 1605.
..................................................................................................
      Marele pictor Paul Klee este vrăjit în 1914 de luminile, culorile și formele acestui mic sat pescăresc (Hammamet). Înainte de primul război mondial sunt fermecați de acest orășel August Macke, Gustave Flaubert, Guy De Maupassant, Andre Gide și Oscar Wilde.
După crashul Wall Street din 1929, milionarul român, George Sebastian, descoperă Hammamet-ul și își construiește vila visurilor sale aici. . "Când a venit pe acest pământ, în anul 1925, numele lui era Sebastian. Nu întrebați de restul numelui său, fiindcă nu-l știu nici eu, nici oamenii care au lucrat cu el. Oricum ar fi, chiar și el voia să-și uite numele o data cu trecutul său. Se spune că ar proveni din familia fostului rege, alungat din România, sau că ar fi copilul unei tigănci foarte bogate, care a călătorit în toată Europa,
 dansând, cântând, plângând. După dispariția bruscă a mamei sale încă de tânără, avea în ochi toate perspectivele artei. Se căsătorește cu o englezoaică, cutreieră toată lumea și, în cele din urmă, acostează pe plaja Hammametului, unde se crede că l-ar fi atras căldura sau depărtarea de ceea ce voia să uite. Ajuns în acest golf liniștit, unde, la orizont, se profila fortăreața vechiului oraș, populat ca un furnicar, a ales împreună cu soția o pădure, ca loc de casă, în care pământul nu vedea soarele", sunt însemnările profesorului Mohamed Boudhouni din cartea "Hammamet - Istorie si legendă".
În vila lui George Sebastian își va scrie o parte din memorii Sir Winston Churcill și tot aici își va instala cartierul general feldmareșalul Rommel, în timpul ocupației germane.
Alte celebrități ale vremii care au poposit aici sunt Jean Cocteau, Wallis Simpson și ducele de Windsor. De asemenea generalii Von Armin, Montgomery, Eisenhower și regale George al VI-lea, Fascinant!


luni, 19 februarie 2018

Tunisia - intre Mediterana si Sahara - 3

     -3-
  Ajungem pe aeroportul din Monastir, dimineața devreme, înainte de răsăritul soarelui. Mă izbește aerul cald, o mireasmă misterioasă, orientală. Profilurile palmierilor întregesc senzația de exotism. Sunt entuziasmat. De aici, cu autocarul, spre stațiunea Yasmine Hammamet. Tunisienii au dezvoltat o adevărată industrie a turismului, numai aici existând 45 de hoteluri, o reconstituire după a medină arabă cu souk-urile (piețele) ei și arhitectura tradițională și un parc tematic – Chartage Land, un centru de talasoterapie, o esplanadă de 1,5 km.
   Istoria Tunisiei coboară în antichitate, țărmurile ei fiind colonizate pentru prima dată de către navigatorii fenicieni veniți din Tyr, în secolul IX, i.e.n. Legenda întemeierii orașului Cartagina ne spune cum prințesa feniciană Elisa, cunoscută la romani sub numele de Didona, regina si sora lui Pygmalion al Tyr-ului, a fugit de fratele ei însetat de putere care îi ucisese soțul, și a ajuns cu corăbiile pe coasta nord-africană. Căpetenia Berberilor locului i-a făgăduit atât pământ cât va putea să înconjure cu o piele de vacă. Elisa a tăiat pielea în fâșii foarte subțiri și cu ajutorul acestora a putut marca o bucată mare de pământ. Linia marcată de aceste fâșii a mărginit Byrsa, cetățuia în jurul căreia s-a dezvoltat mai târziu orașul Cartagina. După întemeierea orașului, Eliza s-a jerfit zeilor pe un rug de foc pentru a garanta bunăstarea orașului. O versiune a acestei legende este redată de poetul Vergil în lucrarea Aeneis. În perioada romană, Cartagina – (Kart-Hadast / Noul oraș), localizată pe teritoriul actualui Tunis, devine unul dintre cele mai puternice orașe-cetăți ale Africii de Nord. Se declanșează astfel cele trei războaie punice, în timpul cărora va rămâne ca o legendă în istorie, puternicul general cartaginez Haniball. Scipio Africanul cucerește Cartagina în anul 146 î.e.n. Cato cel Bătrân rostește o sentință celebră: (Ceterum censeo Carthaginem esse delendam – „Mai ales eu sunt de părere că trebuie distrusă Cartagina") . Totuși după Cartagina este reclădită după distrugere și ajunge al V-lea oraș ca mărime din Imperiul Roman, cu aproximativ 300.000 locuitori (după Roma, Alexandria ,Constantinopol și Antiohia). Cartagina a devenit centrul creștinismului primar din nordul Africii occidentale. În arenele din Cartagina își săvârșesc martirajul sfintele Perpetua și Felicitas. Aici predică părintii Tertulian și Ciprian. Sfântul Augustin (la catolici) sau Fericitul Augustin (la ortodocși) a studiat la Cartagina la sfârșitul secolului al IV-lea. Înlocuiește concepția timpului ciclic cu aceea a timpului istoric, linear; istoria este “tămăduitoare” în sensul de drum către bine (”De civitate Dei”). Mama acestuia a fost cea care va deveni Sfânta Monica. Sinaxar Sfânta Monica – ocrotitoare soțiilor necăjite: ” Sfânta Monica din Africa, mama Fericitului Augustin, s-a născut în anul 322 și a trecut la cele veșnice în vara anului 378, la vârsta de numai 56 de ani. Sfânta Monica este ocrotitoarea soțiilor și mamelor ale căror bărbați sau copii trăiesc departe de Dumnezeu, rătăcind pe căi greșite. Sfânta Monica este prăznuită în ziua de 4 mai.


duminică, 18 februarie 2018

Vis urban

         O surpriza frumoasa dis-de-dimineață  ... Mulțumesc domnului director al revistei Luceafărul, dl. Ion Istrate, pentru publicarea acestui poem în paginile prestigioasei reviste din Botoșani!

https://luceafarul.net/vis-urban



Vis urban


Plutesc deasupra orașuluiÎn zeppelinul lui Morfeu,Pe zidurile scorojiteSe cațără ferigi din Jurasic,Se prelinge umbra dinozaurilor,Erele se confundă,Veacurile se întrepătrund,Peste imperiul citadin,S-a așternut o confortabilăPax romana,S-au risipit, stafii de ceață,Valurile de soldați cu sulițeȘi zale argintii.Acum,Vibrează aerul înmiresmatA floare de portocal,În acorduri de clopot,De veghe stă turla  bisericii.Valurile mării meridionale,Se unduiesc sub umbra crenelurilor.Am un sentiment de deja-vu,Zborul oniric e o senzație,Ce am retrăit-oÎn dimensiunea angelicăA vârstei de aur,Atunci visele erau alcătuiteDin adiere de aripă,Șoaptă și sărut de heruvim…Privită de susUrbea pare un joc de păpuși,Casele – cutii de chibrite,Iar lucarnele – ochi deschiși spre cer.Pe străzi oamenii de plastilină,Merg însuflețiți de un regizor celest.Automobile – cutiuțe mecanice,Rădvane fermecateCe gonesc pe panglicile de asfalt,Alcătuind un carusel de lumini.Din forfota nocturnăSe înalță în văzduhSunete metalice și murmurul mulțimilor.Zeppelinul meu urcă și coboară,Perspectiva se lărgeșteSau cuprinde detalii migăloase.Mii de povești se țes,Pe tapiseria urbană,Focalizez cu ocheanul,Aceleași caste stăpânesc,Omuleți cu panglică tricoloră,Omuleți cu sutane negre,Omuleți cu uniforme albastre, verzi,Omuleți de celuloid și păpuși Barbie…În mahalale – vagabonzi și larmă,Pe o bicicletă – o oacheșă florăreasă…O mână nevăzută schimbă discul luniiCu globul de aur al soarelui,Aerul volatil se aprinde,În jurul aerostatului viselor,Pe pleoape cenușa imaginației,Deschid ochii.


Tunisia - Intre Mediterana si Sahara - 2

Nostalgii tunisiene în luna lui Făurar
O călătorie în Tunisia reprezintă o experienţă soft într-o lumea arabă moderată. Reţetarul tradiţional al unei agenţii de turism este alcătuit din exotica excursie în Sahara (mai bine zis ţărmul acestui ocean de nisip), excursii opţionale în Tunisul colonial sau croaziera pe Mediterana cu o corabie cu tema “Hanul Piratilor” (sic!). Nu recomand varianta comodă de all inclusive şi relaxarea de pe plaja privată a hotelului. Apropo complexul unde ne-am aflat noi era inconjurat de un gard presarat cu cioburi de sticlă şi cu sârmă ghimpată. Mirajul explorării unui teritoriu cu o istorie fascinată vă va induce senzaţia de 1001 de nopţi orientale. Apropo, mirajele despre care am citit în poeziile lui Ion Barbu există şi au o explicaţie cât se poate de raţională. Poţi să admiri Moscheea de la Kairouan învăluită de un apus sângeriu şi să te întrebi de ce oare nici un porumbel nu zboară deasupra unuia dintre locurile sfinte ale Islamului.. Tunisia este un tărâm al contrastelor, aici există cel mai mare amfiteatru roman din Africa de Nord, dar tot aici se află platourile de filmare a două filme celebre : Războiul stelelor şi Pacientul englez. Aici cultura baccişului este un ritual ancestral, ce-ţi oferă maxim de adrenalină la off-road-ul cu jeep-ul printre dune ori o băutură americană, din aceea pe care o beau urşii polari, servită la botul cămilei.

La découverte du Tunisie
În acel octombrie blând din 2007, Republica Tunisiană era guvernată de dictatorul Yine El Abidine Ben Ali. „Primăvara arabă” îi va mătura cu furie pe toţi aceşti autocraţi ai unui sistem retrograd, începând din Libia lui Gadaffi, până în Egipul lui Mubbarack. Lumea în continuă transformare... deşi modului de viaţă islamic i se potiveşte o formă de guvernare mai rigidă, un sistem care să ţină sub control exagerările shariei si ale jihadului. Trăim într-o lume complexă, exodul dinspre Orient se repetă după câteva milenii iar matricea socială este deformată subtil de presiunea noilor politici globale.
Oraşele principale ale Tunsiei sunt capitala Tunis, Sfax, Sousse, Kairouan, Gabes, Bizerte. Se vorbesc limbile arabă, dar şi franceză ca un ecou al stăpânirii coloniale. Limba franceză se predă în şcoli încă din ciclul primar. Ţi engleza este cunoscută de o mare parte a populaţiei, economia bazându-se preponderent pe turism. Religia principală este cea musulmană, în proporţie de 98%, dar există şi un mic procent de evrei si creştini. Populaţia este de apoximativ 10 milioane locuitori. Moneda oficială este dinarul tunsian, care nu poate fi scos din ţară. Eu am riscat si am păstrat câteva monede şi bancnote pentru colecţia mea numismatică.

                                         
                                                      http://mihaiafilom.wixsite.com/victor                       

sâmbătă, 17 februarie 2018

Tunisia - Intre Mediterana si Sahara - 1

- 1 -

Imnuri magrebiene

(Șevalet Terapeutic, Provincia Corvina)

Kairouan

Porumbeii îşi frâng dureros zborul,
Azurul vertical suspendat peste Moschee
Este spaţiu tabu,
Unde numai glasul muezinului vibrează
Printre raze dogoritor prevestind
Deşertul ceînvăluie Magrebul în nisip
Kairouan - Mecca- Axis Mundi,
Farâme de meteor negru
Şi sutre din Coran,
Mister răscolitor - Islam.

Matmata

Arabescuri de nisip
Dansează printre paşii dromaderilor,
E linişte în deşert...
O tulbură doar urletul vântului
Agresat de scorpioni,
Mirajele năvălesc vulcanic
Şi se întipăresc pe retina avidă,
Orgasme optice - oaze-palmieri
Zămislite în cuptorul cerebral....
Şi tuaregi pe cai negri,
Năluci ale pustiului din veacul de ieri...

Tamerza

Tărâm de piatră arsă
Şi cer albastru sprijinit pe umerii zeului,
În zare Algeria, Sahara şi undeva o oaza,
Canion sălbatic şi spiritul pustiului.

Tunis

Îmi pare rău Tunis că nu te-am salutat,
N-am fost în suuq-uri să târguiesc
Mirodenii, curmale, aur, narghilele
În schimbul unui pumn de dinari,
N-am văzut ruinele Cartaginei,
Dar am întâlnit berberi în alte medine
Spre sud - imazighen -
Oameni liberi - cu ochi albaştri
Şi pielea de măslină...
N-am văzut nici frescele din muzeul Bardo,
Dar am descoperit printre măslinii de la El Jem
Amfiteatrul gordian cu umbre christice,
torturate mereu şi mereu de latini, de arabi,
De lei si leoparzi...
Şi pe acea terasă de la malul mării
Am întâlnit şi acea şopârlă geko,
Întrezărită cândva într-un poem
Ca o reflexie a viitorului
Întipărit în genă
Şi creat de gând.

Nabeul

Înscris în genă şi creat de gând
Am revăzut şi pescăruşul Livingstone,
Utopie din utopie,
Vers din poemul marin.
Sunt la bordul Corabiei,
Mă îndepărtez de malul cu cupole
Şi case cubice şi albe,
Undeva spre sud e insula Djerba,
Poemele mele se transformă în proză,
Şi proza în vers, visul în realitate,
Şi realitatea în reverie,
Delfinii s-au ascuns în valuri
Şi marea ne leagănă,
Plutim suspendaţi de catarge şi vise,
Precum un prunc pluteşte
În oceanul amniotic primordial.


vineri, 16 februarie 2018

Londra - Amurg pe Tamisa - 8 -

    -8-
   
    O nouă destinație, cobor din autobuzul londonez în apropierea Westminster Abbey, urmează clădirea
Parlamentului, lîngă Tamisa, iar dincolo de pod, pe celălalt mal, Roata Mileniului. Misteriosul mozaic care prezice "Sfârșitul timpului", din Catedrala Westminster. Mozaicul a fost creat la porunca regelui Henry al III-lea, in 1268. Lucratorii au venit de la Roma, condusi de mesterul Odoricus, aflat in slujba familiei Cosmati, care i-a imprumutat si numele. Mozaicul Cosmati are 7,58 metri patrati si este format din triunghiuri, cercuri, patrate, dreptunghiuri, hexagoane. Rondoul central este facut din tesere de onix, in rest folosindu-se porfir, serpentina verde si marmura galbena. Surpriza o constituie teserele de sticla colorata opaca, rosie, turcoaz, albastru cobalt, alba, nefolosite in alte stiluri de mozaicare. Teserele de sticla sunt asezate pe un pat de marmura neagra de Purbeck. Iata cateva transcrieri ale inscriptiilor din Mozaicul Cosmati, cu traducerea lor ad litteram: "+XPI: MILLENO: BIS: CENTENO: DUODENO: CUM: SEXAGENO: SUBDUCTIS: QUATUOR: ANNO:" "O mie doua sute doisprezece, plus 60 (egal 1272, data mortii lui Henry al III-lea) minus 4 (egal 56, anii lui de domnie)" TERTIUS: HENRICUS: REX: URBS: ODORICUS: ET: ABBAS: "Regele Henry al III-lea, orasele, Odoricus si Abatele" "HOS: COMPEGERE: PORPHYREOS: LAPIDES:" "Au pus laolalta pietrele de porfir" SI: LECTOR: POSITA: PRUDENTER: CUNCTA:
REVOLVAT: HIC: FINEM: PRIMI: MOBILIS: INVENIET: SEPES: TRIMA: CANES: ET: EQUOS: HOMINESQUE: SUBADDAS: CERVOS: ET: CORVOS: AQUILAS: IMMANIA: CETE: MUNDUM: QUODQUE: SEQUENS: PREEUNTIS: TRIPLICAT: ANNOS: "Daca cititorul reflecteaza cu atentie la ceea ce se reveleaza aici, el va descoperi sfarsitul "primum mobile"; gardul viu traieste trei ani, adauga in rand caini, si cai si barbati, cerbi si corbi, vulturi, monstri uriasi de mare, lumea; fiecare, din cei care urmeaza, tripleaza anii celor dinainte." "SPERICUS: ARCHETIPUM: GLOBUS: HIC: MONSTRAT: MACROCOSMUM": "Aici este o sfera perfect rotunda, care releva modelul etern al Universului." Misterele legate de acest mozaic, în centrul căruia a fi programată să aibă loc ultima încoronare a unui rege britanic îi preocupă pe astrologi, ocultiști etc.
    Greetings from London,
Cum te simți, ești mai bine? Mi-a zis tata că nu ți-ai revenit după răceala si a trimis medicamente din Romania? Eu am venit într-un mall aproape de hotelul unde lucrează D. și am intrat pe internet un pic. Am vizitat zilele astea Natural Science Museum cu colecții de animale aduse de Charles   Darwin și alții din expediții și cu o expoziție cu fosile de dinozauri și o colecție de pietre prețioase: smaralde, safire etc, apoi British Museum cu artefacte din toate culturile antice, mumii egiptene, statui cu zei din Roma, Grecia, India , Japonia etc și National Portrait Gallery cu tab             louri cu toți regii din istoria Marii Britanii. La toate marile muzee intrarea este free. Am fost la Buchkingam Palace, Big Ben, Parliament House și Wheel of the Milenium. Am învățat să merg cu red double deccker busses, mi-am făcut abonament pe o săptămână și pot să merg în orice parte a Londrei. Sunt niște carduri - oyster și ți-le citește automat când intri în autobuz, trebuie numai să le pui pe un cerc. Am mâncat la hotel la D., Mandar, șeful e indian, dar e de treaba. Aici e o babilonie vezi toate națiile - africani, indieni, arabi, chinezi, polonezi, români - mai puțin englezi lol. Am fost și la biliard cu managera de la hotel - o portugheză Patricia - care are 3 copii și s-a imprietenit cu D. Am fost și la ea acasă - au făcut clătite cu nutella și ne-am uitat la un film de pe DVD. Am mai fost în Picaddily Circus - acolo sunt toate magazinele de firmă și își fac cumpărăturile turiștii. Joi am interviul pentru blue card și vineri dimineața iau avionul înapoi la Cluj. Duminică am fost la cinema 3D cu Patricia și D. Cam atăt!
    Te pup, sys! 

      Părăsesc Londra noaptea și cu asta convenția socială în a cărei schemă nu mă încadrasem. Singur, fără regrete, încep încă o dată procesul de recuperare a ID-ului originar, estompat de personalitatea ei prea abisală. Rămân câțiva pixeli de culoare pe ecranul amintirilor, peste care se așterne ca o pânză de giulgiu alb, uitarea.


joi, 15 februarie 2018

Londra - Amurg pe Tamisa - 7-

-7-

Muzee, muzee, comori artistice ori mărturii, ecouri din istorie...Sindromul Stendhal sau ”boala turistului”, caracterizat prin accelerări ale ritmului cardiac, amețeli, confuzie, chiar halucinații resimțite în fața unor opere de artă. Nu e cazul, probabil ropotul ploii neîntrerupte mai atenuează senzorialul. Stendhal descrie în cartea ”Napoli și Florența, o călătoreoevvvvvvvvvvvvvde la Milano la Reggio” o astfel de experiență din anul 1817. Atunci a suferit primul atac de panică. Maladia l-a cuprins în timp ce vizita Santa Croce, catedrala construită de Nicolini, acolo unde se află rămășitele lui Michelangelo, ale lui Machiavelli și ale lui Galileo. Aici Stendhal a observat frescele de pe tavan create de Giotto și, învins de emoție, a exclamat "Am fost într-un fel de extaz, de la ideea că mă aflam în Florența, aproape de mormintele acestor personalități celebre... Am avut senzații celeste...Totul vorbea atât de viu sufletului meu. Ah, numai de aș putea uita! Inima mi-a bătut mai repede, am avut 'nervi', cum li se spune la Berlin. Viața s-a scurs din mine. Mergeam cu teama de a nu mă prăbuși" Pe Cromwell Road, Albert&Victoria Museum. La intrare, sculpturi ale lui François-Auguste-René Rodin. În 1907, în atelierul acestuia a lucrat și Constantin Brâncuși, care însă va părăsi acest loc, motivându-și alegrea astfel: "Nimic nu se poate înălța la umbra marilor arbori!". Muzeul Victoria și Albert deține o colecție cu 23 de sculpturi ale lui Rodin, 18 dintre acestea fiind donate de artist în anul 1914 în onoarea soldaților francezi și englezi care au luptat împreună în primul război mondial. Amintesc câteva lucrări: ”The young mother”, ”Inner voice (the muse)”, ”Age of bronze”, ”Despair”, ”Fallen Angel”, ”Saint John the Baptist”... Tot în acest muzeu am descoperit cu emoție o reproducere (diun 1864), la scară 1:1, după Columna lui Traian, pe care sunt evocate războaiele dintre strămoșii noștri daci și romani, din anii 101-102 și 105-106. De menționat că în vârful monumentului original de la Roma, inițial a fost o statuie de bronz a lui Traian, dar în secolul al XVI-lea a fost înlocuită de un bronz al Sfântului Petru, realizat de Bastiano Torrigiano. Tot aici, în galeria destinată epocii Renașterii, codexul Forster, al lui Leonardo da Vinci! De mărimea unui carnețel de buzunat, cu faimosul scris în oglindă, conține studii de inginerie hidraulică, despre perpetuum mobile, de anatomie, schițe după picioare de cai (probabil pentru statuita ecvestră, neterminată, a fondatorului dinastiei Sforza), teoria proporțiilor, a greutăților, a tracțiunilor, dar și reflecții pe teme cosmogonice ori studii de design vestimentar pentru festivalul mascat de la curtea lui Ludovico il Moro. O altă secțiune a muzeului este dedicată curentului Art Deco – curent care celebrează simultan lumea modernă și mecanicizată, boom-ul anilor 1920, apoi Marea criză a anilor 1930, un amestec între tradiție și progres. Îmi atrage atenția și o chitară Les Paul – Gibson, ruptă de solistul celebrei trupe The Who, Pete Townshend. Pe lângă cariera muzicală, Pete Townshend a avut și o bogată activitate literară, fiind prieten cu Wiliam Golding (care a câstigat premiul Nobel cu ”Împăratul muștelor”).

miercuri, 14 februarie 2018

Londra - Amurg pe Tamisa - 6

   - 6 -

Amfore grecești și o frescă cu Diyonysos dansând, în mitologia greacă zeul vegetației, al pomiculturii, al vinului, al extazului și fertilității, denumit la romani și Bacchus sau Liber. Legenda spune că Dionysos, zeul grec al vinului, s-ar fi născut în Tracia, mai exact undeva pe teritoriul Daciei. Dacii aveau și ei un cult vechi pentru un zeu asemănător personificat de zeul Sabazios. Potrivit istoricului Strabon, regele dac Burebista ar fi ordonat distrugerea viilor.
    O altă secțiune a muzeului mă poartă în istoria monedei, de la primele schimburi, sub forma trocului, la drahme grecești, dinari romani până la cardurile electronice de azi. Economistul Paul Samuelson a denumit banii ca fiind ”sângele economiei”. În orice caz a devenit tot mai mult forța subtilă care conduce această lume, din ce în ce mai materialistă. Nu departe de vorba populară ”Banul e ochiul dracului!”. Dar să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului, cum spunea Isus și să ne vedem mai departe de jurnalul nostru. În apropierea British Museum-ului se găsește Temple Bar, intrarea principal ceremonial în Londra (situată pe ruta dinspre Turnul Londrei și Palatul Westminster). Inițial a fost o barieră, o poartă ornamentată în stil baroc. Este menționată de mari scriitori în operele lor: Charles Dickens – ”Povestea celor două orașe”, Herman Melville – ” The Paradise of Bachelors and the Tartarus of Maids" , Virginia Woolf – ”The Years”. Pe monument este reprezentată Regina Victoria ținând un sceptru și o sferă aurite. În partea stângă este figurată știința: un glob, un sextant, o lunetă, o busolă, un craniu, un compas, o riglă, un ciocan, un clește, o roată dințată, iar în partea dreaptă – arta: figura lui Chaucer ( „ultimul poet al evului mediu și primul poet al noilor timpuri”), o vioară,o tamburină, o trompetă, un țambal, o harfă, măști, un șevalet, o pensulă, o daltă de sculptor. Deasupra monumentului, un dragon. Londra și oamenii săi... Nu sunt atent când trec strada, neobișnuit cu sensul invers al circulației și mă trezesc apostrofat de un biciclist: ”Fuck off! Fat guy! Watch where are u going!”. Probabil unul dintre sutele de curieri ce se strecoară ușurință prin traficul superaglomerat din centrul Londrei. Time is money! Nu prea am făcut cunoștiință cu britanici get beget în scurtul meu voiaj. Ca și cum ar alcătui o populație invizibilă. Patricia, simpatica și focoasă recepționeră portugheză. Sujit, bucătarul indian de la Shaftesbury Hotel. Colegele de apartament – o irlandeză roșcovană și o australiancă. Flores, o spaniolă brunetă. Conaționalii noștri – M. și R., alcătuind o familie disfuncțională, cu doi copii frumoși și sensibili. Surorile indience din Calcutta (Bombay) cu care am ieșit într-o seară într-un club cu muzică latino. Mi-a rămas in minte chipul solistei blonde, cu ochi verzi, metalici, impasibili cântând mecanic melodiile. Privirea aceea golită de orice sentiment... În stația de metrou, un chitarist cântând melodii irlandeze – Pub music. Îmi amintește de artiști ai străzii pe care îi admir cum ar fi Estas Tone. Procesiunea de tineri imbrăcați în alb și portocaliu, bătând un ritm adictiv din tobe și intonând HARE KRISHNA. Cultul Hare-Krishna aparține sectei hinduse numite Vishnuism, care susține că Vishnu, zeul suprem, s-a manifestat la un moment dat prin Krishna. Cultul Hare-Krishna este o versiune de export a hinduismului, adaptată gusturilor din Vest. Undeva în apropierea Parlamentului un protest, câteva sute de oameni , nu mi-am dat seama exact despre ce era vorba, steaguri verzi, albastre, rosii, multă gălăgie, un cordon de poliție, turiști curioși în jur.

marți, 13 februarie 2018

Londra - Amurg pe Tamisa - 5

   -5-

    O altă aripă, dedicată fascinantei lumi marine. Bijuterii oceanice: corali, perle , scoici. Sunt ca un călător ce descoperă un cufăr de comori: o stea de mare portocalie (basket star sau Gorognochephales articus), corali de piatră din exotica insulă Zanzibar, un coral purpuriu superb din Pacific – Tubipora musica, un coral ca o harfă vie – Gorgona Flabellum, din Caraibe, perle – lacrimi de sidef. Apoi scoici ce poartă denumiri poetice, metaforice: Tent olive, Princely cone, Festive Lyria, Spiral babylon, Noble scalop, Saul`s murex, Alabaster murex, Wonder cowry, Eyed cowry, Map Cowry.
    O altă secțiune, cea dedicată diferitelor jocuri de inteligență, pentru a demonstra superioritatea creierului uman. Un elefant simpatic albastru, cu un papion roșu cu buline albe în trompă, pe care scrie MEMORY. Cuvântul îmi amintește de primul meu loc de muncă, așa se numește firma de IT la care mi-am început activitatea profesională. Suntem îngrădiți în niște scheme sociale rigide, școală – serviciu – familie – pensie, cel puțin așa mi se pare, niște convenții greu de clintit, sau să fie de vină firea mea mai libertină, latura artistică. Diverse jocuri cu iluzii, camera cu oglinzi ce deformează imaginile. Test your memory! See if you can survive the Staying Alive Game. Laboratoare de biologie, chimie, fizică.
    Impresionantă este și colecția de minerale, prin diversitate și valoare. Un meterorit de 1,4 livre, căzut în Argentina în 1783. Opale - verzi, roșii, albastre, pepite – din aur, argint, platină. O piatră de nephrite – lucrată ca un hei-tiki, ornament de gât purtat de Maori (în Noua Zeelandă). ”Vedeta colecției” este smaraldul Devonshire, dărut de primul împărat al Braziliei, Don Pedro I, ducelui de Devonshire, William Cavendish. Smaraldul provine din minele Muzo din Bogota (Columbia) și are 1384 carate, respectiv 5x5 cm.
     Pe holul central al muzeului, statuia lui Charles Darwin, efigia acestui adevărat templu al evoluționismului. O altă zi, un alt muzeu, de această dată British Museum, unde este prezentată o expoziție cu Ice Age Art. Intrarea este liberă, cu excepția respectivei expoziții. Inițial deschis în Montagu House și cuprinzând colecția lui Sir Hans Sloane cu sculpturi. cărți, manuscrise, medalii în cadrul The Enlightment Gallery, muzeul este impresionant prin diversitatea epocilor istorice prezentate. Mă captivează: un sextant și un astrolab vechi, ce-mi evocă călătoriile exploratorilor marini, de la Magellan la Cristofor Columb. În bibliotecă câteva tomuri, printre care și edițiile prime ale lui Shakespeare.
   Statuete hinduse cu zeul elefant Ganesha (Ganesha este un zeu extrem de popular în India. El este invocat pentru îndepărtarea obstacolelor, precum şi la începutul tuturor acţiunilor mai importante: călătorii, construirea caselor, scrierea cărţilor sau chiar a scrisorilor, pentru obţinerea puterilor paranormale şi a capacităţii de discriminare. Este zeul educaţiei, cunoaşterii şi înţelepciunii, literaturii, artelor frumoase. Toate ritualurile spirituale în tradiţia hindusă încep cu invocarea lui Ganesha. În tradiţia tantrică, se consideră că Ganesha ocroteşte şi ghidează relaţiile sexuale, orientându-le în sens spiritual. El este privit ca fiind întruparea misterelor tantrice.) Statuete cu diverse zeițe hinduse cu forme voluptoase. Stauete ale lui Budha, pe trei elefanți, vopsite în galben și verde. Se zice că acest simbol adduce noroc în tradiția feng shui.Semnificația este mult mai profundă – elefantul reprezentând pilonul ce sprijină cosmosul (cosmofor). Când apare încălecat
de Boddhisattva Samantabhadra, reprezintă puterea cunoașterii. Apoi artefacte din Egiptul antic – statuete, hieroglife, dar mai ales mumii și sarcofage. Mumii de regi, dar și de pisici, animale sacre în Regatul de pe Nil. Printre animalele, păsările și chiar insectele venerate și cărora li s-a atribuit câte un zeu, se numără taurul (Apis), ibisul și babuinul (Thoth), crocodiul (Sobeth – zeu al fertilității), pisica (Bastet), vaca (Hathor – zeiță a iubirii și maternității), scarabeul (Khepri). Să nu uităm de reprezentările zeilor cu cap de șoim (Horus) ori de leu (Sekhmet – celebrul Sfinx). Iată o reflecție despre Sfinx, inclusă în volumul meu ”Șevalet terapeutic” (2015):

Sfinxul s-a aşezat leneş
Pe laviţa de piatră
Şi a încremenit pentru un mileniu,
Cugetând în zadar...
Între timp, peste zei
S-a aşternut amurgul.

luni, 12 februarie 2018

Londra - Amurg peTamisa - 4

  -4-

O altă zi într-un circuit cultural londonez mă aduce la Natural History Museum. Bazele sale au fost puse în secolul al XVIII-lea prin donaţia doctorului Sir Hans Sloane de 71.000 obiecte, în valoare de 20.000 lire sterline. Renumitul biolog englez, Richard Owen, cel care inventat termenul de dinozaur (”reptilă teribilă” sau ”reptilă care îngrozește”), va schița primele planuri ale muzeului, pentru ca arhitectul Alfred Waterhouse să proiecteze planurile finale. Muzeul este construit din teracotta, material de construcție rezistent la climatul umed al Londrei victoriene, în emblematicul stil romanic. În secolul al XIX-lea muzeele era rezervate exclusiv vizitatorilor bogați, însă Richard Owen a insistat ca accesul să fie gratuit pentru toată lumea.
  Muzeul este bogat ornamentat cu statui si basoreliefuri ale speciilor dispărute în aripa de est și cu cele existente în aripa de vest. Tavanul este pictat cu plante din toată lumea. Câteva detalii din exterior, sub ferestre – statuete cu lupi fioroși (îmi amintesc de aceleași detalii, ființele mitice, vârcolaci ori dragoni – la Castelul Corvinilor). Ca niște gardieni ai comorilor naturale din interior...                                                                                                                                                               Expoziția cu dinozauri... Ceva mă atrage spre originile misterioase ale vieții. O eră fantastică, cuprinsă în basme din timpuri imemoriale, când lumea era populată cu aceste reptile urașe. Sa-ur-ienii să fi fost primii locuitori ai Terrei (Geea). Șarpele biblic? O posibilă rasă inteligentă sauriană să se fi dezvoltat cu milioane de ani în urmă. Ecouri târzii în mituri, legende și basme cu zmei și balauri. Ur-oborus (Dinoza-ur, Sa-ur-ian, Ur-iaș, Ur-ât, Ură, Ur-oi, Bala-ur). Ciudat, toate aceste cuvinte conțin particula ”ur”. Conform oamenilor de știință, extincția acestei specii a avut loc în urma impactului cu un asteroid uriaș în zona Golfului Mexic, în urmă cu 66 de milioane de ani. Impact ce ar fi produs o deflagrație echivalentă cu explozia unei bombe de o megatonă de hidrogen (80 de bombe nucleare de la Hiroshima, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial). Asteroid sau deflagrație controlată de o inteligență superioară. Simple speculații. Tot undeva în această zonă se află misteriosul triunghi al Bermudelor. Dar deja divagăm.... Creaționism sau Evoluționism – dileme? Sau adevărul e undeva la mijloc? Să revin – Natural History Museum este un templu închinat teoriei darwiniste. ... Un grup de turiști japonezi, nelipsitele blitzuri. Printre ei mă amestec și eu – un român neaoș. La fel de curios. Un domn într-un scaun cu rotile motorizat... Cât de fragili suntem. Și totuși trupurile noastre au o construcție, o arhitectură biologică uimitoare. Ca și cum am fi fost creați de cineva. Prea perfect este totul ca să fie rezultatul unei simple coincidențe, al evoluției. Postere cu blockbustere cinematografice precum Jurassic Park, King Kong, Journey to the center of the Earth. Dinozauri pitici (reconstituiri și oase), dar și un T-Rex în mărime naturală și animat de un mecanism ascuns în interior. Apropos de dinozaurii pitici, acum 70 de milioane de ani, depresiunea Hațegului, din județul Hunedoara era o insulă din marea Thetys, aici dezvoltându-se această specie, fenomen denumit de către specialiști nanism insular. Cel mai complet schelet de Stegosaur (150 milioane de ani, Jurassicul târziu). Dinozauri ierbivori cu fălci adaptate pentru a tăia și rumega frunze și epiderma ca o platoșă (armură) cu țepi pentru a se apăra de prădători. Dinți de Iguanodon descoperiți în Anglia în 1822. Veritabile pumnale. Un schelet de Triceratops – ierbivor cu 3 coarne (America de Nord). Creaționism sau evoluție? Și multe ere lipsă din istoria civilizațiilor.Ce sunt 10.000 de ani, față de milioanele ce ne despart de era dinozaurilor. Dinoza-ur, Ur-iaș, Ur-iel, E-ur-opa. Eugen Evu îmi spunea să mă țin cont de etimologia cuvintelor, de rădăcina acestora și sensurile ascunse, duble. Ab initio, Illo tempore, la origini.


duminică, 11 februarie 2018

Londra - Amurg pe Tamisa - 3

-3-   

  Singur! A doua zi dis-de-dimineaţă se urcă într-un autobuz roşu şi se pierdu în pântecele Leviathanului. Schimb registul relatării la persoana I... Amintirile cu ea par a fi dintr-o altă viață, un avatar trăit cândva într-o altă eră. Acum sunt eu , SINGUR, regăsindu-mi identitatea în artă, cu o nouă ”amantă” – SOPHIA. Piccadily Circus... Numele acestei faimoase intersecţii provine de la afacerea unui croitor ce vindea „piccadills”, termen folosit pentru diferite modele de gulere, în vogă în epoca victoriană. Picadilly Circus a fost inconjurat cu panouri publicitare pe clădiri, începând din 1908 cu o reclamă la Perrier. În prezent pe o singură clădire se află un panou publicitar, în locul numit „Monico”, după cafeneaua cu acelaşi nume. Evoluţia industriei publicitare – de la panourile luminate cu becuri incandescente, la cele cu neon la display-ul LED de azi, poate fi studiată în acest loc. Vis-a-vis de Piccadilly Circus se află Fântâna memorială Shaftesbury, vegheată de statuia zeului grec Anteros, care de multe ori este confundat cu fratele său Eros. Spre deosebire de Eros, a cărui iubire este unidirecţională, Anteros este zeul iubirii reciproce, împărtăşite (Sic!). Ca o curiozitate lingvistică, expresia „It`s like Piccadilly Circus!” este folosită în mod curent pentru a desemna un loc extrem de ocupat cu oameni. Poate de aceea numele de cod dat de către Aliaţi în Ziua Z locului în care s-a reunit flota de invazie în Canalul Mânecii a fost „ Piccadilly Circus”. Ripley Believe it or not? O lume ahtihiată după senzanţional de tip Guinees Book. Acum trupele de saltimbanci ce cutreierau drumurile medievale ale Europei, ne pătrund direct în sufragerie prin monitoare, televizoare. De unde vine nevoia asta de exagerare, de diform, pentru denaturarea normalităţii. Pe Coventry Street, la Teatrul Prinţului de Wales, spectacolul „The Book of Mormon” (multiplu câstigător al premiului Tony). Scenariul este despre doi tineri misionari mormoni ce speră să răspândească mesajul Bisericii Sfinţilor ultimilor zile în Uganda de Nord. Peste tot firme colorate: Manga Toy Store, Starbucks, McDonalds, Angus Steak House... China Town: mult roşu, galben, atmosferă de bazar oriental, lampioane, tunici chinezeşti, jucării din plastic colorat, chinezării ... Pe Shaftesbury Avenue la Palace Theatre reprezentaţia „Singing in the rain”. Frontispiciul decorat cu umbrele roşii, galbene şi albastre. O temă potrivit pentru un microclimatul londonez mereu ploios.


sâmbătă, 10 februarie 2018

Londra - Amurg pe Tamisa - 2

   -2-

   Şi dacă tot am vorbit despre Mongolia, tot în vecinătatea Marble Arch este situată o statuie ecvestră a lui Ginghis Han, realizată de artistul buriat Dashi Namdakov, provenit dintr-un clan de fierari darkhani. Sculptorul a declarat ca statuia îl înfăţişează pe Ginghis Han mai mult în postura de gânditor, decât în cea de războinic. Sincer, mie mi s-a părut terifiantă, cu coama calului ca o Gorgonă cu tentaculele întinse. Undeva la limita dintre adevărul istoric si fantezie. În 2015, acelaşi artist va mai instala acolo o sculptura – „She/The Guardian”, înfăţişând o creatură mitică înaripată (ideea i-ar fi venit după ce a contemplat craniul unui râs). Poetul englez John Betjeman a recitat chiar din vârful Marble Arch un poem dedicat acestui loc, pentru televiziunea BBC, în 1967. Poemul este intitulat

„Contrasts: Marble Arch to Edgware”:

   „How beautiful the London air, how calm and unalarming
This height above the archway where the prospects round are charming.
Oh come and take a stroll with me and do not fear to stumble.
Great Cumberland, your place I see, I hear your traffic rumble.
See Oxford Street on my left hand, a chasm full of shopping.
 Below us traffic lights command the starting and the stopping.
And on my right the spacious park, so infinitely spacious,
So pleasant when it isn't dark but when it is - good gracious!
What carriages below these skies came rolling by on Mondays.
 What church parades would greet the eyes here in Hyde Park on Sundays.
And trodden by unheeding feet a spot which memory hallows:
Where Edgware Road meets Oxford Street stood Tyburn's fearsome gallows.
What martydoms this place has seen, what deeds much better undone.
Yet still the greatest crime has been the martyrdom of London.
For here where once were pleasant fields and no one in a hurry
Behold the harvest Mammon yields of speed and greed and worry.
The rights of man, the rights of cash, the left, the right, the centre;
Come on, let's off and make a dash, and meet it where we enter
The road that no-one looks upon, except as birds of passage:
Oh Edgware Road be our abode, and let us hear your message.”

   Bulevardele cu sensuri de circulaţie inverse, emblematicele autobuze roşii supraetajate, clădiri cu arhitectură în stil victorian, din marmură albă, ori blocuri din cărămidă roşiatică ce te transportau înapoi în timp în epoca povestirilor lui Charles Dickens, furnicar uman pe trotuare... „- Să nu te aştepţi la o împăcare. M-am schimbat, mult. Nu mai sunt cea pe care o ştiai.” Metropola londoneză era o maşinărie ce modela caractere. Sub smogul dens se petreceau procese misterioase, oamenii deveneau mai pragmatici, mai duri. Live for the moment! Viaţa ca o vânătoare în jungla citadină (ca să folosesc un oximoron), supravieţuirea celui mai bun, competiţie, viteză...

„ Tu oricum nu ai să rezişti acestui ritm infernal.” Întradevăr, el era obişnuit cu ritmul monoton şi patriarhal al provinciei. Schimbările radicale îl destabilizau. În cele trei săptămâni îşi va fi rezolvat şi Blue Card-ul, documentul care practic îi va asigura dreptul de a trăi şi a munci în U.K. Mulţi plăteau bani grei pentru acesta, aşa că mai târziu îl vor fi bârfit pentru alegerea sa. Dar el avea raţiunile sale de ordin interior, intim. Plus vocea intuiţiei care îi şoptea că nu aici e viitorul său. Era o pistă falsă. Oricum experienţa de la Unemployment Office era utilă. Pe când aştepta afară să se deschidă biroul, este interpelat de un narcoman grăbit, apărut ca o himeră urâtă, de după un colţ. „One pound for food, sir, please!” . „Food for thought”, gândi el amintindu-şi de un cheat din jocul de strategie Starcraft. Mai degrabă „ poisson for thought”. Da , asta era faţada întunecată a metroplolei, dincolo de neoanele şi firmele strălucitoare, istoriile personale a celor învinşi de viaţă – cerşetori, narcomani, alcolici. Lumea măruntă a hoţilor de buzunar, a muncitorilor la negru. Nimic nu s-a schimbat de la Dickens încoace. Funcţionarul plictisit, cu un calm tipic englezesc îl chestionă cu o amabilitate falsă. Acea falsitate de care se va fi izbit şi în Canada. Sub poleiala civilizaţiei se ascund aceleaşi pulsiuni, impulsuri. Goana după aur, bani. Hedonismul generaţiei actuale. Goana după plăceri, endorfine. Pur şi simplu nu-l atrăgea mirajul miilor de lire sterline. Deja îşi fixase în minte că această vizită va fi o simplă experienţă culturală. Fuck off!


vineri, 9 februarie 2018

Londra - Amurg pe Tamisa - 1

-1-

    Hello, Sir! Welcome to London! Îl întâmpină supusul Majestăţii, de o certă provenienţă pakistaneză, pe aeroportul din Lutton. Nu ştia nici el de ce venise în Londra, era un ceasornicar orb, încercând să repare un ceas din care timpul lor fugise demult. Venise oarecum stânjenit şi revederea prin sticla opacă a înstrăinării, era doar un rămas bun, o convenţie. Ea îi oferea un cadou – un mic experiment cultural, menit să-l zguduie şi să-l trezească din lumea lui de sticlă, capitonată cu vălătuci din vată de zahăr. O revedere fără prea multe cuvinte şi sentimente de gheaţă de fiecare parte. Altă dată ar fi fost entuziasmat de stimulii acestui Babilon modern, ce i se oferea curiozităţii sale native de geamăn. Acum era un fel de Diogene, privea circumspect, din butoiul său, lumea asta exuberantă. Marble Arch era locul întâlnirii lor, arcul de triumf se profila printre geamurile bus-ului, cu albul său murdar. Coborî. O căută cu privirea, un pic dezorientat. A fost un scurt moment de bucurie sinceră. Apoi se pierdură în fluxul dinamic al metropolei, printre arăboaice bogate ce purtau burka negre. Era copleşit de diversitatea rasială, Hibridizarea avea loc acum în sens invers şi foştii supuşi ai Imperiul îşi recucereau paşnic dominionul. Puncte de suspensie, cei aproape doi ani de înstrăinare îi aduseseră în punctul de aici, în care orice revenire pur şi simplu era inutilă. Realiza că de acum era pe cont propriu. Mai avea de învăţat să se simtă bine în pielea lui, să-şi accepte eul original. Marble Arch, proiectat de arhitectul John Nash în 1827 ca poartă triumfală de intrare spre Buckingham Palace.
    Legenda spune că centrul arcului era prea îngust pentru ca trăsurile să treacă prin el. Este construit după modelul Arcului lui Constantin din Roma. Straniu, punctul lor de întâlnire, un arc de triumf. Ca în orice război în doi , existau învingători şi învinşi. În cazul lor, nu era poate nici eşec, nici succes, ci mai degrabă o lecţie de viaţă...
     Un loc plin de istorie. În partea stângă - Cinema Odeon distrus parţial spre sfârşitul celui de-al doilea război mondial de una din ultimele temute rachete V1 care au atins Londra. Construcţia va fi demolată definitiv în 2016. Undeva în zona Cinema-ului Odeon se află îngropate osemintele lui Oliver Cromwell. Acesta a cucerit în urma Razboiului civil englez, cu armata sa, „a noului model”, după ce îi învinge pe regalişti, Scoţia şi Irlanda al căror Lord protector devine. Insulele britanice sunt declarate republică, sub numele de Commonwealth. În timp ce în Anglia memoria sa este onorată, în Irlanda este privit ca un fanatic, autor moral al masacrelor împotriva catolicilor irlandezi de la Drogheda şi Wexford (1649). Întradevăr este imortalizat de pictorul Robert Walker ca un fanatic religios. Se spune că obliga soldaţii săi să cânte imnuri religioase şi psalmi în timpul atacurilor. Un vizionar al secolului XX, Frank Herbert, autorul romanului stiintifico-fantastic Dune, avea un citat care îmi place mult şi se potriveşte în oarecare măsură şi aici: ”Când politica şi religia călătoresc în aceeaşi caleaşcă şi când caleaşca aceasta este condusă de un sfânt (baraka), nimic nu le poate sta în cale.” Un citat mereu actual de la Mahomed încoace. Atenţie însă la falşii Mesia. Delirul mistic catalogat ca boala psihică în DSM IV.                                                   
        Sculptura din bronz „Still water”, reprezentând un cap de cal înalt de 10 m, creată de artistul Nic Fiddian Green. Face parte dintr-o colecţie de 35 de opere pe aceeaşi temă (inspirate dintr-un artefact al dinsatiei Han), dintre care unele sunt instalate şi la Shanghai sau Hong Kong. Ca anecdotică, găsesc în Daily Mail un articol despre Nic Fiddian Green, care petrece o dupa-amiază întreagă pentru a curăţa sculptura de dejecţiile porumbeilor, în semn de respect faţă de opera sa şi faţă de admiratori. Pentru artist, calul reprezintă cel mai nobil animal care a păşit pe planetă şi a schimbat istoria lumii. Într-adevăr, numai dacă ne gândim la temutele hoarde mongole, care au cucerit nu teritorii, ci meridiane întregi purtate de robuştii şi iuţii cai.